Астроном представи космически чадър за предпазване на Земята от претопляне

1
Целта на слънчевия щит е да осигури гигантска сянка и да помогне за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи
Целта на слънчевия щит е да осигури гигантска сянка и да помогне за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи

Целта на слънчевия щит е да осигури гигантска сянка и да помогне за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи

Слънчеви щитове, които да предпазят Земята от климатичните промени, са идея, която се обсъжда от много години. Досега обаче учените не са успели да създадат щит, който да е едновременно лек и икономичен.

Наскоро американският астроном Ищван Запуди публикува статия, представяща напълно нова концепция за реализиране на такова съоръжение. Той предлага щитът да бъде привързан към противотежест, запълнена с материали, произхождащи от астероиди, или към самия астероид.

Тази концепция би позволила да се избегнат ограниченията, свързани с теглото на щита. Той ще може да бъде поставен по-близо до Земята, което ще го направи и по-ефикасен.

Другата възможност е гигантският чадър да бъде прикачен към “пленен” астероид, който се движи с няколко хиляди километра в час “на разстояние няколко милиона километра над главите ни”. По този начин тежестта на щита ще бъде намалена значително.

Щитът ще бъде разположен в стратегическата точка на Лагранж, където налягането от слънчевото излъчване и гравитацията на Земята и Слънцето се уравновесяват. Така той ще може да запази позицията си с много малък разход на гориво.

Не всички учени обаче са съгласни с концепцията на Запуди. Американският климатолог Алън Робок предупреждава, че геоинженерството, което е използването на технологии за промяна на климата, може да има непредвидими последици.

Ищван Запуди признава, че проектът му е амбициозен, но е убеден, че скоро ще се родят технологиите, които ще го превърнат от фантастика в реалност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари