Астрономи откриха най-отдалечената от Слънчевата система галактика

1
Светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, за да стигне до Земята
Светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, за да стигне до Земята

Астрономите настръхнаха: най-далечната галактика, откривана някога, и датирана на над 13,5 милиарда години, бе описана в уникално по рода си проучване.

Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за да намерят "HD1" - светещ обект, чийто "червен цвят изненадващо отговаря на характеристиките на галактика, разположена на 13,5 милиарда години", обяснява нейният откривател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество, предава БГНЕС.

Допълнителни данни, събрани от обсерваторията Алма в Чили, потвърждават: HD1 се намира на 100 милиона години по-далеч от GN-z11, досега притежател на рекорда за най-далечната галактика.

Учените смятат, че галактиката НD1 се е родила само 300 милиона години след Големия взрив. И светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, за да стигне до Земята.

За да определят възрастта й, учените измерват червеното отместване на първоначалната му светлина. С разширяването на Вселената пространството между обектите се разширява. И колкото повече се връщаме назад в миналото, толкова повече тези обекти са отдалечени и толкова повече светлината им се разтяга, измествайки се към все по-червени дължини на вълната.

Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

Изследването на далечната планета продължава с космическия телескоп Джеймс Уеб, който притежава несравнима способност да вижда много далечните ъгли на Вселената. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари