AstraZeneca vs. Pfizer и Moderna: Коя ваксина е по-добра

2
Няма „най-добрата“ ваксина, тъй като все още няма достатъчно изследвания, които да потвърдят това
Няма „най-добрата“ ваксина, тъй като все още няма достатъчно изследвания, които да потвърдят това Снимка: Pixabay

Обединеното кралство стана първата държава, която одобри ваксината COVID-19 на AstraZeneca за спешна употреба на 30 декември, само седмици след като Pfizer и Moderna получиха зелена светлина от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ

И тъй като това са ваксините, на които разчитаме основно у нас, решихме да разберем какви са разликите между тях и има ли по-добра ваксина от другите, пише Яна Андреева за Mila.bg.

За разлика от конкурентите си, ваксината AstraZeneca COVID-19 може да се съхранява при по-високи температури, струва по-малко и използва различни технологии на имунизация. Проблем тук обаче се явяват новите щамове. Що се отнася до варианта от Южна Африка, засега данните са, че тази ваксина предлага минимална защита срещу него.

Как действа ваксината AstraZeneca срещу COVID-19?

Ваксината на AstraZeneca използва технология с вектори на аденовирус. Това е безобидна, модифицирана версия на вирус на обикновена настинка, който обичайно се разпространява само сред шимпанзетата. Този променен вирус не може да ви разболее, но носи ген от шип протеина на новия коронавирус, частта от вируса, която предизвиква имунен отговор. Това позволява на имунната система да произвежда антитела, които работят срещу COVID-19, обучавайки тялото ви как да реагира, ако се заразите.

С други думи, ваксината на AstraZeneca имитира инфекция с COVID-19 без нейните животозастрашаващи странични ефекти, според официалните данни от компанията. Причината, поради която изследователите са избрали аденовирус на шимпанзе е проста: модифицираният вирус трябва да е нов за хората, които се ваксинират - в противен случай тялото няма да създаде тези най-важни антитела.

Първоначално ваксината се дава за приложение в две дози с интервал от около месец. Но ново изследване от Оксфорд и AstraZeneca показва, че ефикасността й се увеличава, когато втората доза се достави повече от 12 седмици след първата.

Междувременно ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna разчитат на mRNA технология, която по същество въвежда генетичен код, който подвежда организма да произвежда антитела срещу COVID-19, без да е необходим вирус. И двете ваксини изискват две дози с интервал от около месец. Въпреки че нито една аденовирусна векторизирана ваксина не е била одобрена за хуманна употреба преди, компании като Johnson & Johnson, CanSino и NantKwest работят по свои собствени варианти.

Как се сравнява ваксината AstraZeneca с ваксините Moderna и Pfizer?

Съхранение и разпространение

Ваксината на AstraZeneca е най-лесната за транспортиране - тя може да се съхранява до шест месеца между 2 и 8 °C, нормални температури в един хладилник. Междувременно Moderna и Pfizer трябва да се съхраняват при минусови температури, докато са готови за употреба, съответно при -20 °C и -70 °C. (mRNA технологията е относително крехка в сравнение с технологията с вектори с аденовирус, което означава, че трябва да се поддържа при много по-ниски температури, за да остане ефективна и стабилна.)

По-високата температура на съхранение на AstraZeneca може да улесни разпространението й и тя да се ползва на места, където няма условия за другите ваксини.

Цена

Ваксината на AstraZeneca струва на доставчиците около $ 4 на доза, докато Pfizer струва $ 20, а Moderna - $ 33, съобщава Al Jazeera. Тези цени най-вероятно ще варират с течение на времето.

Странични ефекти

Страничните ефекти и на трите ваксини са сходни: болка на мястото на инжектиране и грипоподобни симптоми, включително треска, умора, главоболие и мускулни болки, особено след втората доза.

Ефикасност

Двете иРНК ваксини имат леко предимство в ефикасността; както Pfizer, така и Moderna съобщават, че са около 95% ефективни срещу COVID-19 след втората доза. (За сравнение, противогрипните ваксини обикновено показват от 40 до 60% ефективност.) Те също така намаляват риска от тежко заболяване, дори ако се заразите със SARS-CoV-2.

Ново проучване на AstraZeneca, което все още не е рецензирано, установи, че ваксината е 76% ефективна срещу настоящия доминиращ щам на новия коронавирус до три месеца след само една доза. Интересното е, че изглежда, че ваксината става по-ефективна с по-дълго изчакване между дозите. Инфектирането е по-малко вероятно сред тези, които са получили своята втора инжекция повече от 12 седмици след първата, в сравнение с тези, които са я получили с по-малко от шест седмици разлика. Необходими са повече изследвания, за да се потвърди верността на тези открития.

Всяка налична ваксина, заедно с Johnson & Johnson’s (която все още не е одобрена в САЩ), изглежда предлага по-ниска защита срещу новите, по-заразни щамове. Ново изследване от Южна Африка на ваксината AstraZeneca установи ефикасност под 25% срещу леко и умерено заболяване от по-заразния вариант B.1.351 в страната, като не успя да достигне прага за одобрение при спешни случаи. В резултат на това Южна Африка спря да предлага ваксината AstraZeneca на своите граждани.

Засега най-добрият начин да избегнете заразяване с новите щамове е да продължите да следвате насоките за профилактика на заболяванията – носене на маска, дезинфекция, контакт само от разстояние.

Коя ваксина срещу COVID-19 е най-добрата?

Няма „най-добрата“ ваксина, тъй като все още няма достатъчно изследвания, които да потвърдят това. Ваксините не са панацея, особено когато пандемията все още бушува. Те трябва да се комбинират с маски, дезинфекция на ръцете и социално дистанциране, за да работят възможно най-ефективно, казват от СЗО. Без значение коя ваксина срещу COVID-19 стане достъпна за вас най-напред, може да се чувствате уверени в способността й да ви предпазва, стига да продължите да бъдете внимателни.

Междувременно е вероятно всички производители да работят по това да направят ваксините си по-стабилни при по-лесни за управление температури, както и по-ефективни срещу новите щамове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари