Асен Василев: В България няма да има недостиг на газ

0
Може да заменим всички доставки от Русия с доставки от други източници
Може да заменим всички доставки от Русия с доставки от други източници Снимка: БНТ

Може да заменим всички доставки от Русия с доставки от други източници

В България няма да има недостиг на газ нито сега, нито през следващата зима. В състояние сме да заменим всички доставки от Русия с доставки от други източници, дори на по-добри цени.

Това стана ясно в Брюксел, където вицепремиерът Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов се срещнаха със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. България е получила силна подкрепа от Брюксел във връзка с едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на "Газпром", предаде БНТ.

"Няма да има никакъв проблем за следващата зима. България не само може да достави трите милиарда кубика, които са необходими на страната, но може да достави и допълнителни 17 до 20 милиарда кубика към Европа и региона извън това, което е необходимо на България и точно затова в България е ситуиран координационния център, който да организира на всички тези доставки, покупката на този газ и употребата по най-добрия начин на системните връзки на всички държави", заяви Асен Василев, министър на финансите.

“Всъщност искането на руската страна беше не само да извършваме плащанията в рубли, но и да дадем оторизиране Газпромбанк да извършва трансакции с нашите средства с трета страна - Московската борса. Но ние нямаме никаква яснота за тези трансакции, нямаме никакъв контрол върху собствените си средства. И в края на краищата плащането се счита за извършено от руската страна, само когато е превърнато в руски рубли. През голяма част от времето нямаме никакъв контрол нито върху собствените ни средства, нито върху доставките на природен газ, заяви Александър Николов - министър на енергетиката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Дккдкдкдкдк
    Подай оставка, предател!
  • 2
    2
    Бай Чеп
    Едва ли някой вярва на харвардските схемаджии! Явно ще се купува руски газ през посредници, ще видим Булгаргаз колко ще оцелее!
  • 3
    1
    Бенко
    В българия съслите ще избягат първи! Познай ти дали не си съсел?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари