Асен Василев: Приходната част в бюджета се движи изключително добре

0
Василев обясни и защо при добра приходна част се налага актуализация на бюджета
Василев обясни и защо при добра приходна част се налага актуализация на бюджета Видео: NOVA

Това заяви министърът след заседанието на МС

Приходите в бюджета за първото шестмесечие са в размер на 24 милиарда и 759 милиона, което с 3,3 млрд. повече в сравнение със същия период за изминалата година. Това отчете на брифинг след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев, предава NOVA

„Приходите, които са данъчни и неданъчни, събирани от НАП и Агенция „Митници”, са с 3,6 млрд. повече. Имаме по-малко приходи от постъпления от средства от Европейския съюз - с 300 млн. по-малко, което формира и 3,3 млрд. повече приходи”, уточни още министърът.

„Разходите по консолидираната фискална програма са 24 млрд., което е 46,9 % от годишните отчети, което формира за първото шестмесечие не дефицит, а излишък в размер на 118,2 млн.”, каза той. 

Министърът беше категоричен, че приходната част в бюджета се движи изключително добре. „Това се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация в страната и отчасти на по-добрата събираемост”, добави Василев. 

Вследствие на това той очаква да бъдат събрани около 2 млрд. лева над заложеното в Закона за бюджета, при прогнозирана тежка COVID криза. Василев обясни и защо при добра приходна част се налага актуализация на бюджета.

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната. Ние даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим и да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - пенсии, за подкрепа на бизнеса или здравеопазване”, уточни той.

Министърът обясни, че сега за COVID мерки са заложени общо 1,196 млрд. лева. „318 млн. лв. за пенсии, 300 млн. лв. за мярката 60/40, 112 млн. лева за избори и реално от допълнителните средства, които се изплащат към медиците, няма заложени в бюджета, а в т.нар. буфер”, посочи Василев.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари