Асен Василев: "Има такъв народ" имат по-агресивна програма за намаляване на разходите

1
Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо
Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо Видео: БНТ

Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо

Вчера във видеообръщение лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов представи състава на бъдещо правителство и заяви, че е предложил на трима служебни министри - финансовия Асен Василев, икономическия Кирил Петков и образователния Николай Денков, участие в кабинет с мандата на ИТН.

В своя позиция тримата обявиха, че са отказали на Трифонов заради съществени различия във визиите за финансовата политика.

Министър Асен Василев даде интервю по темата пред Десислава Апостолова по БНТ.

Господин Василев, в какво точно се изразяват съществените различия между и вашите колеги и "Има такъв народ", за да откажете поканата, която те са отправили към вас?

- “Моето мнение е, че трябва да се подхожда балансирано, както подхожда служебният кабинет, а те имат доста по-агресивна програма, що се отнася до намаляне на разходите. Това е основното”, отговори Василев.

Кое друго министерство Ви предложиха и защо не се чувствахте комфортно при това предложение?

“Аз се чувствам комфортно или в икономиката, или във финансите. От други неща не разбирам, така че няма как да бъде полезен”, каза той.

Кое министерство Ви предложиха?

“Задайте въпроса на тях”, отговори министърът.

Какво мислите за част от приоритетите, обявени от Трифонов, за приватизиране на ББР и концесиониране на някои от инфраструктурните обекти?

- “Нека да свърши служебното правителство. След това ще си позволя да коментирам като гражданин", беше отговорът на Асен Василев.

Казахте преди време в интервю, че сте склонен да продължите да работите това, което правите и сега, но при какви условия, каква конфигурация и с какъв мандат бихте го направили?

“Мисля, че бях доста изчерпателен точно по БНТ - в конфигурация, в която имаме пълна свобода на екип. Имаме ясно разбиране какви са целите и задачите, които трябва да се постигнат в рамките на едно мое участие в едно правителство и имам пълна свобода на действие как да постигна тези цели и задачи. Свобода, каквато имам в момента", категоричен беше Василев.

Очевидно "Има такъв народ" не са гарантирали тази свобода?

- “Аз ако не съм в икономиката и финансите - какви цели и задачи да постигна?”, попита той.

Коя друга партия би могла да ви гарантира свобода на действие - бихте ли приели пост при мандат на БСП или "Демократична България"?

- “Не мога да спекулирам. Аз Ви казах - аз в партийно правителство не бих участвал. Експертно правителство, което е сглобено ясни цели, задачи и хоризонт - това е различно нещо. Честно казано, да гадаем бъдещето е нездраво. Трябва да действаме на базата на това, което е възможно в момента”, отговори Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари