Асен Василев: Еврозоната ще ни спести между 2 милиарда лева транзакционни разходи

1
Приемането на еврото е един от факторите за ръст на икономиката
Приемането на еврото е един от факторите за ръст на икономиката Снимка: Facebook

Приемането на еврото е един от факторите за ръст на икономиката

Макрорамката в бюджета не е изменяна спрямо тази, предвидена от тази на служебния кабинет. Увеличени са приходите и са махнати част от разходите, каза Асен Василев по време на дебатите в бюджетната комисия на проектобюджета.

"Дебат за еврозоната ще има, но приемането на еврото е един от факторите за ръст на икономиката", каза Василев. Членството в еврозоната ще премахне между 1 и 2 млрд. лева годишно транзакционни разходи за икономиката. Това са загубени пари по превалутиране. Видяхме че в Хърватия значително паднаха лихвите по кредитите и това дава възможност да се правят повече инвестиции, каза министърът.

"За да имаме ръст на БВП от 6-8 процента, трябва да се изпълнява капиталовата програма. В деня, в който МФ получим искане за допълнителни капиталови разходи, ще знам, че нашата икономика и администрация може да инвестира в машини и инфраструктура. Силно се надявам да получим такова искане - проблемът за растежа на БВП не е, че няма пари за капиталови разходи, а че администрациите не могат да си изпълняват капиталовите си програми", каза Василев.

"Фискалният резерв сега е 12,5 млрд. лева, ние го заварихме малко над 10 млрд. лева. Дългът от БВП остава 22 процента от БВП и до края на 2023 година", каза още Василев в отговор на въпроси.

"На 3 февруари Българският енергиен холдинг (БЕХ) публикува счетоводен отчет за 2022 г. с над 1,5 млрд. лева печалба, каза Василев в отговор на въпроси на депутати, колко е печалбата на холдинга. През април БЕХ е коригирал печалбата на 640 млн. лева. За това време БЕХ счетоводно е решил че печалбата е по-малко. Това се дължи на начислени обезценки, основно от дъщерни дружества - най-вече от "Булгаргаз", който пък е решил, че не може да си получи парите от "Топлофикация – София". Проверките там вървят по линия на НАП и АДФИ. Има уверения, че тази сума от1,588 млрд. лева печалба на БЕХ може да бъде събрана. Почти половината от тези пари вече са внесени в бюджета", каза Асен Василев.

Миналата година имаше държавна гаранция за "Булгаргаз" тази година също ще има държавна гаранция, каза Василев запитан за финансовата сигурност на държавата фирма. Проблемът с "Топлофикация - София" е структурен, но той не е тема на бюджетна, а по-скоро на енергийна комисия, посочи финансовият министър, в отговор на въпроси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    ===
    Три пъти по толкова ще спестите, ако ограничите лакомите банки с такса на таксичката х2
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари