Асен Василев е против избирането на нов управител на БНБ

0
Съпредседателят на ПП коментира, че тясно партийният интерес на партията е да се отиде на предсрочни избори
Съпредседателят на ПП коментира, че тясно партийният интерес на партията е да се отиде на предсрочни избори Снимка: БГНЕС

По думите му няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ

"Не е удачно да се сменя гуверньорът на Народната банка при толкова тежки кризи и финансова нестабилност, която не е само в България. Не е добре да се разбутва ръководството на Банката, докато не се повладеят инфлационните процеси и нямаме възможност да излъчим една обща кандидатура от коалицията", каза финансовият министър Асен Василев за БНР.

Парламентарната група на Продължаваме промяната само преди две седмици предложи Андрей Гюров за управител на БНБ, но поради спорове с ПГ на ИТН неговата кандидатура бе оттеглена.

Няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ.

Това каза министърът на финансите Асен Василев пред БНР. "Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане".

По думите на вицепремиера Василев са излезли и много нередности в здравната система, в общините: "В момента вървят контролни механизми, които ги включваме и започват да работят, така че средствата, които се харчат, вече да се харчат законово".

Фискалният резерв на страната в момента е над 8 млрд. лева, съобщи финансовият министър. "В следващите до две седмици ще излезем с общ антикризисен пакет. Коалиционните партньори внесоха предложения, които ще бъдат разгледани и обсъдени", каза Асен Василев и уточни, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. Що се отнася до фирмите той каза, че "България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен. Другото, което в момента трябва да се овладее и антикризисният пакет трябва да тръгне в тази посока, е петролът. Ние говорихме с "Лукойл". ... Храните са нещото, в което хората ще усетят инфлационен натиск. Трябва да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете".

Асен Василев коментира, че тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се "хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи". "За нас е много по-важно страната да се развива добре, отколкото какъв ще е нашият резултат при едни следващи избори. Кирил Петков е най-подходящият премиер от "Продължаваме промяната", смята Василев и определи себе си за най-подходящ за поста, който вече заема - министър на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Finikiec
    Dani Мястото гуверньор на БНБ е на мандатност. Един мандат и повече не може да бъде избиран. Затова вероятно ще бъде оставен докато се намери нова кандидатура.
  • 2
    1
    dani
    За сегашният управител на БНБ всички твърдят,че е професионалист.Въпросът е защо управляващите не издигнаха кандидатурата му за още 1 мандат от 6 години?Нали сега са смутни и тежки времена/според А. Василев/,а Димитър Радев е на този пост от 15.07.2015 г.Защо той не получи номинация за нов мандат?Така щяха да си спестят безплодната говорилня в парламента,а ние да ставаме свидетели на страстите политически.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари