Аржентина е новият световен шампион по футбол

1

„Албиселесте“ стъпиха на световния връх за трети път

Аржентина е новият световен шампион по футбол!

"Гаучосите" успяха да достигнат върха след невиждана драма на финала срещу Франция на Мондиала в Катар.

В сблъсъка на титаните на стадион „Лусаил Айконик“ "албиселесте" водеха с 2:0 до 80-ата минута с голове на Лионел Меси в 23-ата от дузпа и на Анхел ди Мария - в 36-ата, пише Gong.bg.

В 80-ата минута звездата на френския тим Мбапе намали преднината на Аржентина с попадение от дузпа и минута и половина по-късно пак той възстанови равенството.

Така мачът влезе в продължения. Първото остана без попадения във вратите, въпреки много голови ситуации за "албиселесте".

В 108-ата минута обаче Меси демонстрира класата си и отново изведе своя тим напред.

Пет минути по-късно Мбапе направи хеттрик и отново изравни резултата с гол от дузпа - втората за Франция във финалния сблъсък.

Стъпките на Аржентина и Франция по пътя на славата в Катар

„Албиселесте“ започна турнира с шокираща загуба от Саудитска Арабия с 1:2. След това възпитаниците на Лионел Скалони победиха с 2:0 и Мексико, и Полша и така излязоха от Група С като първенци.

На осминафиналите потокът ги изпрати срещу Австралия. След завоюваната победа, аржентинците си гарантираха среща с Нидерландия. Мачът с „лалетата“ ще остане един от най-емблематичните в турнира. Срещата завърши 2:2 в редовното време и продълженията, а при дузпите южноамериканците се оказаха по-точни и триумфираха.

Полуфиналът пък им осигури за съперник световния вицешампион Хърватия. Там тимът на Аржентина отбеляза три безответни попадения, за да си спечели място на финала.

Франция започна турнира с гол пасив от Австралия след само четвърт час игра, но в крайна сметка „петлите“ спечелиха двубоя с 4:1. В групата си тимът на Дидие Дешан все пак допусна една загуба – от Тунис, в мач без значение, след като преди това бе победил Дания.

Елиминационната фаза за Франция започна с мач срещу Полша, който защитаващия титлата си отбор спечели с 3:1. На четвъртфиналите пък се игра голям мач с европейския вицешампион Англия. „Трите лъва“ също отпътуваха за вкъщи след дуела със „сините“ и загуба с 1:2.

Последният преодолян опонент от Мбапе и компания бе сензацията Мароко. Тео Ернандес и Рандал Коло Муани вкараха головете за триумфа на „петлите” на полуфиналите.

Аржентина играе финал за шести път в историята. Тимът е загубил три от решаващите битки, а двете си световни титли извоюва през 1978 и 1986 г.

Успеваемостта на Франция е далеч по-голяма. За тях това е четвърти финал след триумфите през 1998 и 2018 г. и загубата от Италия през 2006 г.

„Албиселесте” и „сините” се срещнаха и на осминафиналите на Мондиал 2018 в Русия. Тогава „петлите” спечелиха с 4:3.

Стартови състави:

ФРАНЦИЯ: Лорис, Кунде, Варан, Упамекано, Т. Ернандес, Гризман, Чуамени, Рабио, Дембеле, Жиру, Мбапе

АРЖЕНТИНА: Мартинес, Молина, Ромеро, Отаменди, Акуня, Ди Мария, Де Паул, Фернандес, Мак Алистър, Меси, Алварес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ss ss
    Футболът победи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари