"Артистисимо" с премиера на мюзикъла "Не слизай в ада"

2

Театър-школа  „Артистисимо” към Военен клуб – Русе отбелязва 6-ия си рожден ден с премиера на мюзикъла „Не слизай в Ада”, в който основна тема е агресията.

Премиерата ще бъде на 7 декември  2015 г., от 19 часа, на сцената на Военния клуб, а входът е свободен.  Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Русе – град на свободния дух”.  

Негови спомоществователи са още „Микромакс Трейд” ООД – Русе и Военен клуб – Русе.

Това стана ясно на пресконференция днес, на която присъстваха ръководителят на театър-школаАртистисимо“ Иглика Пеева, изпълнителният директор на Фондация „Русе-град на свободния дух“ Елена Минкова и Деница Аспарухова- представител на Военният клуб в Русе.

„Бяхме приятно изненадани, че сред проектните предложения във Фондацията, в началото на тази година, беше и идеята за спектакъл, който е насочен към актуален проблем - агресия и насилие. Факт е, че различните форми на агресия са вид защитни механизми  за децата и модели, създадени от нас възрастните, които те възприемат“,  коментира по този повод Елена Минкова.

Тя отбеляза, че именно възрастните трябва да създават нови модели и послания против агресията, а за да бъдат чути, те трябва да се предават от деца на техните връсници чрез формите на изкуството.

Пиесата „Не слизай в Ада, чийто автор е Иглика Пеева, получи награда през 2012 г. в Анонимния конкурс „АTTOC” 2012, International Talent Club, Canada. Режисьор на спектакъла е Александър Илиев, а музиката е на Пламен Цветанов, млад български композитор с множество международни награди за театрална и филмова музика.

Хореографията е дело на абсолвентката от НАТФИЗ Деница Дончева от Русе, започнала театралната си кариера от трупата.

Сценографията е на Александър Илиев, а костюмите са изработени от Иглика Пеева.

В спектакъла участват деца и младежи от театър-школа „Артистисимо“, които са и носители на важните послания против агресията, коментира авторът на текста Иглика Пеева.

По идея на Иглика Пеева и с подкрепата на Фондация „Русе-град на свободния дух“, спектакълът поставя началото на програма „Не на агресията“, която обедини в Комитет против агресията РИО-Русе и над 40 училища и неправителствени организации. 

Целта е чрез инициативи във всички сфери на изкуството да се приобщят децата на Русе към преодоляването на проблема насилие.

Трупата на „Артистисимо“ е създадена на 05.12.2009 г. До този момент има преминати 14 майсторски класа при преподаватели в наши и чуждестранни университети, множество индивидуални награди, както и седем национални и международни награди за театър и кино.

Тя участва в различни събития и концерти,  а мюзикълът „Не слизай в Ада” е 20-тата юбилейна постановка на трупата.

Наскоро Театър-школа „Артистисимо” подписа Меморандум за сътрудничество с Югозападния университет в Благоевград, по силата на който трупата става домакин на Открит семестър.

Преподаватели от Университета ще водят в Русе майсторски класове, а завършилите ги успешно ще бъдат приети без кандидат-студентски изпит да следват в ЮЗУ – Благоевград в специалностите „актьорско майсторство за театър и кино”, „режисура за театър и кино”, „операторско майсторство” и „монтаж”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари