Ароматите ни разболяват

1
Днешният човек живее сред постоянен облак от прекрасни ухания
Днешният човек живее сред постоянен облак от прекрасни ухания

Днешният човек живее сред постоянен облак от прекрасни ухания.

Помислете: сутрин се измъкваш от чаршафите, изпрани с ароматен прах за пране, сваляш пижамата, лъхаща на омекотител, влизаш в банята, лъсната с благовонен препарат, къпеш се с миризлив сапун и шампоан, бършеш се с дъхава хавлия. После обилно се пръскаш с парфюм и отиваш на работа, където колежките са направили същото и въздухът тежи от миризми. Така още преди закуска си изложен на поне 15 ароматизирани продукта.

Приятно е, но учените и изследванията носят лоша новина: тези аромати разболяват, докарват мигрена, астма, алергия, рак, пише в. “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа.

Много хора страдат от постоянно главоболие, очите им сълзят, носът им тече, вие им се свят, задъхват се и дори повръщат. Минават години, преди да разберат, че причината е в опасните химикали, които са в основата на всички приятни миризми.

Изследователи доказват, че всекидневната употреба на изделия като парфюми, дезодоранти, почистващи препарати, бои замърсява въздуха повече и от автомобилите. Според проучване, публикувано в сп. “Сайънс”, те причиняват до 50% от този проблем в градовете. Вдишани, фините химически частици вредят на белия дроб и целия организъм, а концентрацията им е 10 пъти повече у дома, отколкото навън.

Ароматите, дори рекламираните като “натурални” и “зелени”, не са нищо друго освен химически субстанции, уверяват лаборантите. Но облегнати на законите и търговската тайна, производителите не са задължени да ги съобщават. 

Статистиката сочи, че над 30% от населението се влияе отрицателно от подобни миризми. При тест, проведен през 2016 г., 35 на сто от изложените на химически миризми са получили здравословен проблем като затруднено дишане, главоболие, очно възпаление, пристъп на астма. По-малък брой са се оплакали от кожно зачервяване, световъртеж, повръщане, неспособност да се концентрират. 15% са загубили работата си, защото са били изложени на вредни миризми. Но броят на засегнатите от този проблем е по-голям, защото хората не говорят за него или са в неведение.

Отдавна е доказано, че ароматизиращите продукти докарват мигрена. От проучване на “Харвард” излиза, че парфюмите отключват над 60% от случаите на болестта, а при 76% я засилват. Цигареният дим е едва на 2-о място, а почистващите препарати – на 3-о. Парфюмите и одеколоните са причинител и на астма. 57 на сто от хората с тази болест твърдят, че ароматните субстанции я усилват.

Особено вредни са те за бременните и кърмачките, които трябва да забравят за есенциите, кремовете за тяло, ароматните свещи, омекотителите. Химикалите в тях преминават директно в майчиното мляко. Съдържанието на съединенията фалати, засилващи активността на естрогена, може да причини рак у майката и да предразположи детето към тази болест в по-късна възраст.

Повишените нива на естроген са рисков фактор за много видове рак като този на гърдата, простатата, тестикулите. Случаите на тези болести, както и други, свързани с хормоналния дисбаланс синдроми като твърде ранния пубертет и стерилитета, постоянно растат. Няма твърди научни доказателства, че това е свързано с рушащите хормоналния баланс химикали, но е установено, че част от проблема е в замърсената околна среда. А парфюмите и другите ароматизиращи препарати допринасят значително за замърсяването.

Сега все повече набира сила нова тенденция – забрана на ароматизиращите препарати на обществени места и на работното място. В Канада много болници и офиси вече са я въвели и не употребяват освежители за въздух, ароматни потпури и миризливи спрейове. Анкета показва, че 53 на сто от запитаните биха подкрепили подобна мярка. На много други това ще се стори поредната ограничителна безсмислица. Но не бе ли така доскоро и с тютюневия дим?

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари