Арман Бабикян осъди МВР за репресията по време на протестите

0
Адвокат на гражданския активист е неговият сподвижник от „Отровното трио“ Николай Хаджигенов
Адвокат на гражданския активист е неговият сподвижник от „Отровното трио“ Николай Хаджигенов Снимка: Фейсбук

Адвокат на гражданския активист е неговият сподвижник от „Отровното трио“ Николай Хаджигенов

Гражданският активист Арман Бабикян окончателно е осъдил МВР да му плати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г. Това се вижда в деловодството на Върховния административен съд, информира EURACTIV България.

Адвокат на Арман Бабикян е неговият сподвижник от „Отровното триоНиколай Хаджигенов.

През лятото на 2020 г. десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Бабикян първо спечели делото пред Административния съд в София. Искът му беше за 10 000 лв., но му бяха присъдени 600 лв. МВР обаче обжалва и така казусът стигна до върховния съд, който потвърждава решението на първата инстанция.

Любопитното е, че и пред двете инстанции прокуратурата пледира в полза на Бабикян.

Заповед за арест на Бабикян е издадена на 7 август 2020 г., но след това е отменена от съда като незаконна.

Бабикян е арестуван в 5:35 часа сутринта на Орлов мост. Освободен е на същата дата в 7:18 часа. След това е глобен със 100 лева, защото не е изпълнил полицейско разпореждане да се махне от пътя, за да не пречи на движението. Глобата също е отменена от съда.

Свидетели по делото твърдят, че полицията е приложила срещу Бабикян агресия, която се видяла и през медиите.

“Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило много зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи“, се казва в свидетелските показания пред първата инстанция, които не са оспорени.

В 4 часа сутринта на 7 август 2020 година маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората протестен автобус бе вдигнат с репатрак

На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, след като им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Решението за разчистване на блокадите бе взето след четири часа обсъждане на коалиционен съвет на тогавашния управляващи, обясни пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война“, разказа Симеонов, но-късно неговият колега от ВМРО Красимир Каракачанов отхвърли твърдението, че решението е било политическо.

На „Орлов мост“ полицаи натовариха в камион всичките палатки и спални чували на протестиращите, за да разчистят пътя. Един от арестуваните бе Арман Бабикян, който е сред организаторите на демонстрациите. Другите задържани бяха активистът и бивш журналист Пламен Даракчиев и гражданският активист Манол Глишев.

По-късно на 7 август „Отровното трио“ в състав Хаджигенов, Бабикян и Велислав Минеков призова във фейсбук всички да се съберат пред Министерския съвет вечерта и да носят „всички възможни средства за издигане на барикадите отново“.

Съдиите оценяват страданията на Бабикян за 600 лв. Те обясняват, че „обезщетенията за неимуществени вреди се присъждат за конкретно претърпени физически и психически болки, страдания и неудобства, които са пряка и непосредствена последица от незаконосъобразен акт, действие или бездействие на административния орган. Поради характера на неимуществените вреди те могат да се търпят от физическо лице, чиято психика и здраве са засегнати неблагоприятно от административна дейност. В случая не е доказано прекалено засягане в гореописания аспект, което да обоснове основателност на пълната претенция за обезщетение“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари