Архивите говорят: През 1966 година създават Окръжен комитет за трезвеност в Русе

2
Такива комитети е имало в цялата страна и те са се ръководели от Централния комитет за трезвеност
Такива комитети е имало в цялата страна и те са се ръководели от Централния комитет за трезвеност Снимка: Топ Преса

Такива комитети е имало в цялата страна и те са се ръководели от Централния комитет за трезвеност

Борбата с пороците сред населението е неспирна. Тя започва още в началото на 20 век с някои ограничения, но във времето на социализма в нашата Народна република са впрегнати всички сили на партията за изкореняване на вредните навици, разказва БНР.

През 1966 година в Русе се създава Окръжен комитет за трезвеност. Такива е имало в цялата страна, като те са се ръководели от Централния комитет за трезвеност. Другарите в него са спускали задачите с основните действия, които трябва да се предприемат в тази нелека борба.

И за да не го караме по спомени, търсим документите в Държавен архив - Русе заедно с ръководителя на службата Толя Чорбаджиева:

"Комитетът води безкомпромисна борба за изпълнение на решението на ЦК на БКП за ограничаване на тютюнопушенето и употребата на алкохол. Такива са били времената - партията в центъра на всички събития, тя е контролирала включително и това. Сред част от мерките са били кинопрегледите - излъчват се филми за трезвеността и против алкохола. Ученици са рисували карикатури на пияни хора. Рисунките са били окачвани по стените на коридорите в училищата. Интересен метод е да се раздават сокоизстисквачки с цел да бъдат стимулирани да правят нектари, сокове, а не плодовете да бъдат превръщани в алкохолни напитки".

Значи, за първенците тази работа с ограниченията не важи - те опазват традициите. За населението обаче се вземат мерки и се организират дори конференции. Без кетъринг и банкети, нали, ясно е.

"Водили са се отчети кой пие алкохол, кой пуши цигари. На тези, които повече употребяват алкохол, се е обръщало по-сериозно внимание".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари