Археолози откриха компютърна мишка край село Бъзовец

1

Археолози начело с Димитър Чернаков се натъкнаха на гладилка от мрамор, която по форма наподобява компютърна мишка и вероятно е използвана за обработка на твърди материали като кост, камък, керамика. Това съобщиха от Регионалния исторически музей /РИМ/ в Русе.

При третите поредни разкопки на селищната могила край село Бъзовец са открити общо 164 находки от керамика, кост, камък, мидени черупки, антропоморфни фигури, сечива за всекидневни нужди, накити и предмети с култово предназначение.

В централната част на могилата от средата на каменно-медната епоха (4600 - 4450 г. пр. Хр.) са изследвани останки на три сгради. Те са част от праисторическо селище. Една от тях е двуетажна, която е рядкост в българската праистория.

Вероятно селището от средата на каменно-медната епоха е унищожено от силен пожар при вражеско нападение, сочат разкопките. Всички открити досега сгради са изгорели. Сред овъглените находки има много бойни топки и костени брадви. Предполага се, че огънят във всички постройки е започнал от външната страна.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари