Димитър Чернаков: Над шест килограма златни предмети са открити във варненския некропол

13
Изложба, посветена на най-старото злато в света, е подредена в русенския музей
Изложба, посветена на най-старото злато в света, е подредена в русенския музей Снимка: Дарик Радио

Изложба, посветена на най-старото злато в света, е подредена в русенския музей

В Деня на Археолога ви срещаме с археолога от Регионалния исторически музей в Русе д-р Димитър Чернаков. Това е негова професия от над 20 години, и макар че мечтата му първо е била да стане музикант, сега това е негово призвание и нещо, което истински обича. Години наред той ръководи разкопки или участва в такива, като разбира се, тръпката да намериш нещо ценно винаги я има, споделя Димитър Чернаков. Тази вечер той откри една интересна изложба на варненския музей „Откриване на Варненския некропол“.

Историята на некропола, с най-старото злато в света, започва с обстоятелствата около откриването му. През м. октомври 1972 година в Западната промишлена зона на Варна случайно е открит некропол от късната каменномедна епоха (4600 – 4350 г. пр. Хр.). Разкопките му се провеждат до 1991 година. Проучена е площ от 6 500 m2. Открити са 308 гроба, 12 колективни находки и 110 единични предмета. Над половината от гробовете са унищожени в древността, съобщава Дарик Радио.

От разнообразните и многобройни гробни дарове във Варненския некропол най-интригуващи за учените са златните предмети. Те са над 3 000 на брой и тежат общо над шест килограма. Открити са само в 62 гроба. Досега за V хил. пр. Хр. другаде не е известна подобна концентрация на изделия от злато.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари