Арестуваха кметски син за лихварство

2
В имота на мъжа са намерени близо 30 000 лева, 30 банкови карти на различни лица, редица моторни превозни средства, телефони, пистолети, патрони и други
В имота на мъжа са намерени близо 30 000 лева, 30 банкови карти на различни лица, редица моторни превозни средства, телефони, пистолети, патрони и други Снимка: Радио Фокус

Синът на кмета на шуменското село Лятно Адил Динар е бил арестуван за мащабна нелегална лихварска дейност след реализация на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" към ОДМВР - Шумен под надзора на Окръжната прокуратура. 

Съпричастност на бащата не е установена, нито при информацията, нито при извършените процесуално-следствени действия. Това обяви на съвместна пресконференция с директора на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим Маргарита Георгиева, окръжен прокурор, във връзка със задържания за незаконна лихварска дейност 33-годишен мъж от село Лятно, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. По думите й скоро такава мащабна незаконна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало.

Прокурор Георгиева посочи, че в Окръжната прокуратура е получена разработка на сектор „Икономическа полиция“ за незаконна лихварска дейност на лице от село Лятно. Образувана е преписка и е определен наблюдаващ прокурор, който на 14 февруари е образувал досъдебно производство за извършени банкови сделки без съответно разрешение, в условия на продължавано престъпление.

Тя съобщи, че са извършени процесуално-следствени действия, свързани с претърсване и изземване в няколко имота в село Лятно, в които живее лицето, при което са намерени и иззети вещи - 31 банкови карти, собственост на различни лица, писма от банки с посочени PIN кодове на банкови карти, 11 чужди лични карти, нотариални актове на имоти, запис на заповеди, договори, между които и 22 ипотечни, три тефтера с вписани имена на лица и различни суми, извлечения от банкови транзакции, ключове за 27 моторни превозни средства. В дворно място към имота на 33-годишния мъж са открити четири мотопеда, три мотоциклета и пет моторни превозни средства от различни марки и модели, също чужда собственост, седем преносими компютъра, 13 мобилни апарата, 19 свидетелства за регистрации за моторни превозни средства – 17 от тях български, а две - немски, както и множество златни накити - пръстени, обеци, гривни и синджири, сумата от 28 920 лева и 500 паунда, четири газови пистолета, 51 патрона с различен калибър (22, 25, 7,62 х54 и 9х19).

Маргарита Георгиева обясни, че работата по досъдебното производство продължава, иззетите вещи са описани, предстои оглед на веществените доказателства. Разпитани са множество свидетели, четирима от които - пред съдия. „Лицето, за което е получена информацията, че извършва банковите сделки, е съдействало на органите на досъдебното производство, като е признало и ги е насочило към определени факти и обстоятелства“, отбеляза окръжният прокурор на Шумен. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. „Предстои наблюдаващия прокурор да му предяви работно обвинение, съвместно с разследващия полицай да извърши действия по разпит, преценка дали да е пред съдия, респективно и мярката за неотклонение, която най-вероятно няма да е най-тежката предвидена в закона, преценката е на наблюдаващия прокурор с оглед на цялостен анализ на доказателствата по делото“, каза Маргарита Георгиева.

Тя посочи, че скоро такава мащабна лихварска дейност на територията на област Шумен не е имало. Преди няколко години е пресечена подобна дейност, извършвана от баща и син от кв. „Боян Българанов“. Длъжниците са основно от село Лятно, както и от съседните села. Лихвите се движат около 10%. Засега няма информация мъжът да е използвал заплахи или физическа сила при събирането на вземанията. Маргарита Георгиева заяви, че ще бъде направена и съдебно-счетоводна експертиза. „Данните сочат, че 33-годишният мъж с инициали А. А. е събирал дебитните карти на хора, които получават от Общината помощи, свързани с безработица или друга социална дейност, идвал е в Шумен през нощта, около полунощ, и си и е теглил съответните вноски, които е трябвало да му връщат. Всичко това предстои да се установи, да се верифицира със съответните свидетели“, каза Маргарита Георгиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари