Арестуваха 18-годишен младеж и трима непълнолетни в Белгия

1
Четиримата са заподозрени в планиране на терористична атака
Четиримата са заподозрени в планиране на терористична атака

Четиримата са заподозрени в планиране на терористична атака

Белгийската полиция арестува днес 18-годишен младеж и трима непълнолетни, заподозрени в размяна на съобщения за планирана "терористична атака", съобщи за Франс прес федералната прокуратура, която води разследването.

Четиримата бяха арестувани по време на обиски, извършени в Брюксел, Нинове, Шарлероа и Лиеж, каза говорителят на прокуратурата Ерик Ван дер Сипт, цитиран от БТА. Те са заподозрени в планиране на терористична атака в Белгия, добави говорителят. Оръжия и експлозиви не са били намерени. Полицията е иззела за анализ мобилни телефони и лаптопи.

Според Белгийското радио и телевизия на Френската общност (RTBF) днешните арести са част от полицейска операция за идентифициране на хора, "потенциално агресивни и заподозрени, че са свързани с ислямисткия екстремизъм".

Съобщенията, разменяни от четиримата заподозрени, бяха „достатъчно тревожни, за да се намесим и да извършим претърсвания“, каза Ван дер Сипт.

Относителната младост на заподозрените е засилила загрижеността на властите. "Те са много гъвкави. Ако някой им даде оръжие например, нещата могат да се случат много, много бързо. Така че не искаме да поемаме никакви рискове", каза говорителят.

В момента се провеждат разпити на четиримата заподозрени и съдия-следовател ще трябва да определи какви действия да бъдат предприети по случая.

Белгийските власти остават нащрек след джихадистите атаки от 2016 г., извършени от атентатори самоубийци, които отнеха живота на 32 души при експлозии на летището в Брюксел и в метрото на града.

През октомври тунизиец застреля двама шведски футболни фенове в Брюксел, преди да бъде прострелян смъртоносно от полицията, припомня АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари