Арести, багери и сълзи в ромски квартал в Стара Загора

0
Арести, багери и сълзи в ромски квартал в Стара Загора
Видео: БГНЕС

Няколко задържани роми има вече, затова че са хвърляли камъни срещу жандармерията. С всяка минута градусът на напрежение в ромския квартал "Лозенец", където започна събаряне на незаконните постройки, се покачва, съобщава "БГНЕС".

За момента жандармерията владее положението. Ромите се организират към 10 часа да протестират пред общината в града.

От сутринта пред общината в Стара Загора има загражденията като тези преди парламента в София, тъй като се очаква напрежение и там.

Към 8.30 часа нещата се укротиха, явно арестите оказаха своето влияние. Ромите продължават да изнасят покъщнина – печки, перални, хладилници, телевизори.

По-рано днес над 100 роми се качиха на покрива на къща и започнаха да хвърлят керемиди срещу жандармерията в ромския квартал на Стара Загора. Собственикът на къщата каза, че ромите няма да слязат от покрива, дори това да коства живота им. Няколкократно ромите отправиха заплахи към багериста. Жандармерията, която направи кордон около постройките в квартал "Лозенец", запази спокойствие и кордона около постройките, набелязани за събаряне. Докато къщите падат като домино, ромите плачат и кълнат. Те са "въоръжени" с празни буркани, тухли и керемиди от съборен комин.

Близо 1000 полицая са струпани в ромската махала. Камиони на жандармерия, полицаи с каски, щитове и палки са готови да се намесят, ако се стигне до ексцесия. На мястото има няколко пожарни автомобила и линейки. Багерите бяха посрещнати тази сутрин от блокада и жива верига.

Роми в последния момент започнаха да вадят и спасяват покъщнина, а други доброволно събарят незаконните къщи, за да могат да спасят строителни материали. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров бе категоричен, че всички къщи, които са незаконни ще бъдат съборени.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари