АПИ пусна изненадващо поръчки за поддръжка на пътища за над 2 милиарда лева

1
Стартираните търгове противоречат на думите на служебния ресорен министър Иван Шишков, който планираше бързи поръчки само за зимното почистване
Стартираните търгове противоречат на думите на служебния ресорен министър Иван Шишков, който планираше бързи поръчки само за зимното почистване Снимка: АПИ / архив

Стартираните търгове противоречат на думите на служебния ресорен министър Иван Шишков, който планираше бързи поръчки само за зимното почистване

Съвсем изненадващо Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира поръчки за поддръжка на пътищата в страната. Това се случва на фона на заявката на служебния регионален министър Иван Шишков, че ще бъдат стартирани само съкратени процедури и то единствено за зимното поддържане в страната, отбелязва Economic.bg.

Стойността на обявените поръчки е над 2.355 млрд. лв. без ДДС, като избраните фирми ще се грижат за ремонтите по пътищата в следващите три години.

Цените за поддържане на пътната мрежа в шестте района на планиране са абсолютно идентични с обявените цени в поръчките от април, които бяха стартирани по времето на кабинета „Петков“. Единствено цената за поддръжка на магистрала „Струма“ е по-висока, защото вече е включена цялата дължина на аутобана. При предишните поръчки бе включена само 98-километровата отсечка от тунел „Блатино“ до Кулата. За останалите 56 километра от от София до тунел „Блатино" отговаряше държавното дружество „Автомагистрали“, чийто временен 5-месечен договор обаче изтича.

Припомняме, че предишните поръчки, обявени през април, бяха прекратени през юли, което пък създаде напрежение между бившия премиер Кирил Петков и бившия регионален министър Гроздан Караджов. Вследствие на решението на 47-ото Народно събрание действащите договори на фирмите изтичат в края на септември. Така от тази дата няма да има кой да поддържа пътищата. Предишните управляващи не успяха да удължат срока на решението.

Така сегашният служебен министър Иван Шишков заяви, че заради това ще стартира само поръчките за зимното почистване, и то по съкратената процедура. Той призова фирмите да бъдат разумни с оглед на предишните обжалвания, които блокираха избора на изпълнител. В същата ситуация изпадна и служебният министър Виолета Комитова миналата година.

Дори в интервю за БНР от днес ресорният министър Шишков отново акцентира, че зимно почистване ще има и за него ще бъде използвана съкратената процедура в ЗОП.

"Колегите го подготвят. До средата на месеца трябва да бъдат готови, за да може в 15-дневен срок да се съберат офертите и се надявам да се сключат по най-бързия начин договорите, за да можем да осигурим зимното почистване. Призовал съм строителните фирми за изключително държавническо отношение по въпроса - да участват активно. Те искаха от нас - МРРБ - по-големи аванси, за да може да си закупят материали. Вчера съм наредил на колегите, които ме увериха, че вече приключват с документацията, да сложат клаузи, в които да има аванси за фирмите, за да могат да си подсигурят материалите", обясни Шишков пред БНР.

Не е ясно каква е причината поръчките да бъдат стартирани сега и дали това се е случило по нареждане на новия министър, но от информация в Регистъра на обществените поръчки става ясно, че документацията е била изпратена за одобрение още на 5 август. Така поръчките виждат бял свят днес, предвид технологичното време.

Припомняме, че председател на Пътната агенция все още е Тодор Василев. Той бе назначен на поста от бившия регионален министър Гроздан Караджов. Малко е вероятно Василев еднолично да е взел решението за стартиране на поръчките, защото принципал на Агенцията е МРРБ и министърът.

Екипът на Economic.bg изпрати запитване до Министерството и до Пътната агенция, но до момента на публикуване на материала не получихме отговор, въпреки че от пресцентъра на двете институции изрично заявиха, че трябва да предоставим въпросите си писмено.

Цените

  • За Северен централен район обществената поръчка е на стойност 286 007 525 лв. без ДДС. Тук влизат областните пътни управления (ОПУ) – Велико Търнова, Габрово, Разград, Русе, Силистра. Общата дължина на пътищата е 2 964 км.
  • За Северозападен район стойността на поръчката е 333 696 050 лв. без ДДС. Тук влизат ОПУ – Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Дължината на пътищата е 3 399 км.
  • За Североизточен район обществената поръчка е на стойност 246 777 750 лв. без ДДС. Тук влизат ОПУ Варна, Добрич, Търговище, Шумен. Дължината на пътищата е 2 569 км.
  • За Южен централен район обществената поръчка е на стойност 378 467 700 лв. без ДДС. Тук влизат ОПУ Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково.
  • За Югозападен район стойността на поръчката е 358 092 500 лв. без ДДС. Тук влизат ОПУ Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Общата дължина на пътищата е 3 086 км.
  • За Югоизточен район стойността на поръчката е 295 522 500 лв. без ДДС. Тук влизат ОПУ Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Дължината на пътищата е 3 067 км.
  • За магистралите „Хемус“, „Тракия“, „Марица“ и „Струма“ стойността на поръчката е 456 870 677,50 млн. лв. без ДДС.

Пътната агенция залага гаранционни срокове за изпълнените дейност. За ръчно изкърпване на единични дупки и деформации в настилката с плътна асфалтобетоново смес, гаранцията е 6 месеца. За машинно изкърпване на единични дупки и деформации на настилката с плътна асфалтобетонова смес – 2 години, а за машинно полагане на плътна асфалтобетонова смес – 3 години.

Крайният срок за подаване на оферти е между 12 и 15 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари