Гроздан Караджов: Няма как да има нов „морал“ със стари трикове!

0
Сменяме човек, замитаме проблем - явно на този принцип управлява регионалният министър, коментира бивш министър на МРРБ
Сменяме човек, замитаме проблем - явно на този принцип управлява регионалният министър, коментира бивш министър на МРРБ Снимка: Grozdan Karadjov / Facebook

Сменяме човек, замитаме проблем - явно на този принцип управлява регионалният министър, коментира бивш министър на МРРБ

Няма как да има нов „морал“ със стари трикове

Сменяме човек, замитаме проблем. Явно на този принцип управлява регионалният министър, който днес изненадващо направи рокади в ръководството на АПИ. Според официалното съобщение – експертът, назначен преди само шест месеца, вече не бил достатъчно експерт, затова се назначава друг експерт. Само, дето не се сещаме, че е „експерт“ на някой от НЕкоалиционните партньори. На кой? Ще стане ясно при следващия скандал за пътища в сглобката, когато мандатоносителя ще хукне по студията да крещи - „този не е наш“, „този не е наш“!

Безразборната смяна на кадри обаче няма да промени бардака, в който са се превърнали АПИ и МРРБ под управлението на ПП. Само няколко примера:

Едно от първите неща, които предприе новият министър на регионалното развитие Андрей Цеков, бе да отмени процедурите за текущ ремонт и поддържка, обявени от предшественика му Иван Шишков. Защото одитът, назначен от Цеков, показал, че са налице „ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства“. Тогава логично възникна въпросът – защо не бяха отменени и поръчките за основни ремонти, които съдържат същата „корупционна“ методика? Днес отговорът е ясен – защото там могат да се изберат „правилните“ фирми, като се отстранят неудобните.

Три примера:

Първи пример: По поръчката за основен ремонт на 23 км. от пътя Гара Яна към Ботевград, успореден на магистрала „Хемус“ – от общо 12 фирми са отстранени 8.

Втори пример: По поръчката за основен ремонт на 58 км. от пътя от София към Пловдив, успореден на магистрала „Тракия“ – от общо 13 фирми са отстранени 8.

Трети пример: По поръчката за основен ремонт на „Дунав мост“ – от 3 фирми е отстранена една.

Накратко – уж щяхме да разширяваме конкуренцията, а на практика рязко я ограничихме.

Има обаче и втори ефект – заобиколена е клетвата да се избират офертите с най-ниска цена.

Първи пример: За основен ремонт на част от пътя София – Пловдив, печели фирмата с оферта 103 млн. лв. Подалата най-ниска оферта фирма - 98,8 млн. лв., е класирана чак на четвърто място.

Втори пример: Основният ремонт на Дунав мост е още по-интересен. Прогнозната цена на АПИ е за 21 милиона лева. Има фирма с 21.9 млн. лв., но тя не печели. Печели фирмата, дала 37,4 млн. лв.!

А какво се случва с новите поръчки за текущ ремонт и поддръжка, обявени от АПИ в началото на август? Те са на стойност 950 млн. лв. без ДДС и твърдо трябваше да са с единствен критерий „най-ниска цена“.

Тези процедури бяха атакувани като незаконни пред КЗК от пътностроителните фирми. И в началото на септември КЗК ги отмени като незаконосъобразни. АПИ обжалва всяко едно от решенията на КЗК в законоустановения срок. Ноооооо ... не плати съдебните такси за жалбите и съответно те няма да бъдат разгледани от съда. Така на практика се признава, че новите поръчки няма как да продължат, защото са незаконни.

В същото време поръчките на служебното правителство са прекратени от АПИ и това също е обжалвано от фирмите в КЗК.

Така България за втори път се изправя пред катастрофа в пътния сектор – липсата на валидни и законосъобразни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Този път под “мъдрото” ръководството на ПП. Тъжното е, че старите порочни и корупционни практики не са забравени, а напротив надлежно надградени. А сметката ще платят всички, които рискуват здравето и живота си по безобразните пътища у нас.

Гроздан Караджов

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари