АПИ избра изпълнителя на основния ремонт на „Дунав мост“

4
Ремонт на съоръжението е предвидено да продължи 2 години
Ремонт на съоръжението е предвидено да продължи 2 години Снимка: БТА / архив

Стойността на подадената от консорциума оферта е близо 40 милиона лева без ДДС

Агенция „Пътна инфраструктура“ избра изпълнител за основния ремонт на „Дунав мост“ при Русе. Дейностите ще се извършват от ДЗЗД „Дунав мост“, в което участват „ГБС – Инфраструктурно строителство“ и „Пътинженеринг“ срещу над 37.3 млн. лв. без ДДС. Ценовото предложение на консорциума надвишава прогнозната стойност с малко над 16.5 млн. лева, пише Economic.

Припомняме, че индикативната стойност на търга, който бе обявен в края на август, бе малко над 20.8 млн. лв. без ДДС. Още в документацията обаче бе записано, че тя не е пределна, т.е. може да бъде надскочена. В процедурата оферти подадоха три консорциума:

  • ДЗЗД „Дунав мост“, с участници „ГБС – Инфраструктурно строителство“ и „Пътинженеринг“ – ценовото им предложение е над 37.3 млн. лв. без ДДС
  • ДЗЗД „Данубиус“, с участници „ОРС – Инфраструктура“ и „Автомагистрали – Черно море“ – тяхната оферта бе най-висока – над 47.8 млн. лв. без ДДС
  • ДЗЗД „ПБ Дунав мост 2023“, с участници „Парсек Груп“ и „БГ Ленд Ко“ – тяхното ценово предложение бе най-ниско – малко над 21.8 млн. лв. без ДДС

Класирането

Решението за избор на изпълнител е подписано на 15 ноември от председателя на АПИ Ясен Йорданов. На първо място е класиран ДЗЗД „Дунав мост“, на второ – ДЗЗД „Данубиус“, въпреки че предложената оферта надскача прогнозната стойност на поръчката с над 50%.

Консорциумът, подал най-ниската оферта – ДЗЗД „ПБ Дунав мост 2023“ – е отстранен от състезанието, тъй като Комисията не е приела обосновката му за видимо по-благоприятната цена спрямо останалите две оферти, става ясно от протокол на Комисията. Документът е качен в Регистъра за обществени поръчки на 15 ноември, след като е изготвен и съставен на 26 октомври. През последната година и половина Пътната агенция придоби навик да не качва регулярно и системно документациите по търговете, които провежда.

ДЗЗД „ПБ Дунав мост 2023“ аргументира по-благоприятното си ценово предложение с няколко мотива:

  • Висококвалифициран технически и изпълнителски персонал с богат опит в изпълнението на пътни обекти, което води до по-голяма производителност и съответно по-ниска цена;
  • Наличие на тежкотоварни автомобили, които да превозват материалите;
  • По-голяма част от ремонта на пътното платно да се изпълни по технология на „Студено рециклиране“.

Комисията обаче не приема обосновката, тъй като счита, че са налице пропуски, които се отразяват върху нейната пълнота и обективност, както и че липсват доказателства за твърденията на участника. Именно заради това го предлага и за отстраняване.

"В обосновката са налице противоречия, несъответствия, и субективни твърдения на участника, които остават недоказани и необосновани“, посочва Комисията.

Ремонтните дейности

Основният ремонт на съоръжението е предвидено да продължи 730 календарни дни, или точно 2 години. Дейностите се финансират от бюджета на АПИ. Гаранционният срок на ремонта е 6 години.

Общата дължина на участъка на българска територия е 1.057 км. Основен ремонт на съоръжението не е правен отпреди повече от 20 години, когато са укрепени фугите. През 2011 г. е сменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Сега техническият проект предвижда основен ремонт на съоръжението, цялостна подмяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови предпазни огради, ограничителни системи, маркировка и т. н.

При изпълнението на ремонтните дейности няма да се спира изцяло движението по „Дунав мост“, но със сигурност ще бъде изключително затруднено предвид тежкотоварният трафик, който преминава. Предвидено е движението да се осъществява в едното платно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Тони
    С откраднатите пари може да направят мост от пачки.
  • 3
    3
    фена на Путин
    ДВЕ години за 1057 метра !?!?! За толкова милиони 1 километър. Две години !?!? Ами летния Румънски трафик ? Вие ебавате ли се ? На Таки паркинга ще се пръсне а опашките ще започват от Две Могили. С Русе е свършено. Румънците го опраскаха за месеци.
  • 14
    2
    Русенец
    Че той, Мостът, е построен за 2 години преди близо 70 години.
  • 10
    1
    Наблюдател
    37.3 млн. лв. без ДДС са почти 45 милиона лева, което пък са 22.5 милиона Евро! 22.5 милиона Евро за половин километър мостово съоръжение !!! Какви са тези оферти, какви са тези ремонти, тези нормални ли са? За същите пари може да се построи половин чисто нов, модерен мост! Явно е, че в България гербаджийско-депесарските схеми "ремонт на ремонта" никога няма да спрат, без значение каква "промяна" е дошла или ще дойде на власт... И защо никой вече не пита какво става и къде са новите мостове над Дунав, обещавани щедро от Просто Киро, Асена Ококорената и от останалите неможачи от Приятелска Пирамида "Пълен Провал"... забравихте ли вече за тези обещания? Не бяха чак толкова отдавна...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари