Апел към абитуриентите в Русе

2
Иво Пазарджиев и Росица Георгиева призовават зрелостниците да изчакат с празненствата поне до 3 юни
Иво Пазарджиев и Росица Георгиева призовават зрелостниците да изчакат с празненствата поне до 3 юни Снимка: Русе Медиа / Архив

Апел към абитуриентите, да изчакат с празненствата поне до 3 юни отправиха председателят на Общински съвет в Русе Иво Пазарджиев и началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева на среща със завършващи тази година образованието си младежи.

Броени дни преди учениците от випуск 2020 г. да завършат официално своето обучение, емоцията около абитуриентските балове не подмина и възпитаниците на русенските училища. Част от импровизираните изпращания на дванайсетокласници бяха отразени в социалните медии, което повдигна за пореден път много въпроси пред тях.

Именно това беше и поводът председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев и началникът на регионалното управление на образованието Росица Георгиева да поканят на среща бъдещите абитуриенти на град Русе. Всяко от училищата на територията на гарда, включително и ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Две могили, имаше по един представител – предвид мерките срещу разпространението на COVID-19.

Основен акцент на разговора между Иво Пазарджиев и зрелостниците беше обществената реакция срещу организираните от тях шествия въпреки правилата за сигурност предвид пандемията. Пазарджиев определени това като „неоснователна критика” към абитуриентите, и че те заслужават да имат изпращане, каквото са имали и випуските от предишни години. Освен това председателят отправи молба към учениците да не шофират след употреба на алкохол, дори да се чувстват сигурни зад волана, защото няма нищо по-опасно от празничната еуфория, съчетана с желание за адреналин и незабравими преживявания.

Като основни проблеми бяха посочени не само невъзможността дванайсетокласниците да отпразнуват своя абитуриентски бал, а и това, че заведенията и хотелите, в които са били направени резервации и е било платено – отказват да възстановят сумата на учениците. Председателят на Общински съвет – Русе пое ангажимент пред зрелостниците да им помогне и абитуриентският бал тази година да не бъде само онлайн преживяване, но с апел да изчакат да отминат зрелостните изпити и да спазват мерките за безопасност на здравето.

Росица Георгиева насочи вниманието на учениците към предстоящите държавни изпити, които са най-важни към този момент и помоли посланието да няма масови събирания да бъде разпространено сред всички бъдещи абитуриенти.

Молбата, насочена към завършващите, е да не празнуват и да не нарушават здравните мерки през традиционното за абитуриентските балове време от 20-ти до 31-ви май, а да изчакат до приключване на държавните зрелостни изпити.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари