Антон Златанов: Предотвратили сме 180 000 опита за нелегално преминаване на границата

1
Отказът на Австрия за приемането ни в Шенген по суша е свързан с техни вътрешно-политически проблеми, каза още той
Отказът на Австрия за приемането ни в Шенген по суша е свързан с техни вътрешно-политически проблеми, каза още той Снимка: bTV / стоп кадър

Отказът на Австрия за приемането ни в Шенген по суша е свързан с техни вътрешно-политически проблеми, каза още той

България е предотвратила 180 000 опита за нелегално преминаване на границата през 2023 г., като са заловени и задържани 16 000 души. Това каза в предаването „Тази събота“ по bTV директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов.

Всеки път казвам, че става дума за вътрешно-политически причини в Австрия. Няма никакви професионални причини от наша страна за тяхното „Не“ – причините са изцяло политически и са с оглед на техните предстоящи избори“, обясни той.

Главен комисар Златанов припомни, че проверката на сухопътната ни граница със Сърбия и Турция е дала блестящи резултати през ноември миналата година. Страната ни отдавна е готова за приемането ни в Шенген по суша, но въпреки това не спираме да надграждаме, допълни още той.

До септември-октомври 2023 г. нямаше голям оптимизъм, че въобще ще влезем в Шенген. Дори беше отложена проверката от страна на шенгенските оценители, което показваше, че процесът ще бъде много сложен. Но все пак настъпи обрат и в края на годината страната ни все пак беше допусната в Шенген, макар и само по въздух и вода“, каза още директорът на „Гранична полиция“.

Той е категоричен, че с всяка изминала година мигрантския натиск към Европа се засилва. „Основният проблем е свързан с преминаването на мигранти по море през Гърция и Италия. Основната част от нелегално пребиваващите в Европа са африканци. През България мигранти от Африка почти не преминават – засичани са само граждани от Мароко и то много рядко. При нас основният поток е от Афганистан и Сирия“, каза още Антон Златанов.

От думите му стана ясно, че само 10% от регистрираните 380 000 нелегални мигранти преминават през т.нар. Балкански път. „Този път не минава задължително през България, той минава и през останалите съседни на нас държави. Наскоро излезе една статистика, че мигрантите в Сърбия са основно от Гърция. Това са официални данни, а не политически изявления“, каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    Жалка нагла и тъпа герберастка калинка! Аман от гробарски некадърници навсякъде! За последно вмирисана дуловчанка натикахте в един орган, който вече няма авторитет!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари