Антон Тонев: Първата подкрепа за директора на "Пирогов" дойде от партийно лоби

3
Бивш здравен министър сякаш говореше от опит как се поръчват доклади, коментира той
Бивш здравен министър сякаш говореше от опит как се поръчват доклади, коментира той Снимка: БТА / архив

Д-р Стефан Константинов: Случаят "Пирогов" се ползва за разменна монета за по-важни неща

"Вътрешен одит в Министерството на здравеопазването е създавал подобни доклади и при предишни министри, затова ме учуди мнението на един бивш министър, който сякаш говореше от опит, знаейки как по негово време са се поръчвали доклади".

Това каза в ефира на БНР доц. Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването Христо Хинков и бивш председател на здравната комисия в предходния парламент.

"Изнасянето на такива проверки от Вътрешен одит в МЗ към външни агенции, това би забавило много процеса на проверки. В България има 400 болници. Представяте ли си, ако искаме да имаме да имаме информация за всяка една от тях и трябва да зависим от външна услуга", уточни той.

Доц. Тонев подчерта, че случаят с "Майчин дом" е различен от този в "Пирогов":

"Там нямаше нарушение на такъв писан закон, какъвто е Законът за обществените поръчки, а има доказателства за нарушения, свързани с индивидуални действия или липса на достатъчен контрол у директора".

По думите на Антон Тонев "битката за политическа територия е доста сериозна и политици, които дълго време са имали възможност да упражняват тотален контрол върху територията, в момента сякаш реагират негативно на всяко едно желание за промяна":

"Първата вълна на подкрепа за директора на "Пирогов" сякаш дойде от политическо лоби от една политическа партия. Смятам, че на това политическо лоби също може да ме се зададат интересни въпроси".

Той определи срещата на министър Хинков с медиците от "Пирогов" като проява на диалог, в който създалото се напрежение да се разчупи от възможността да се зададат всички въпроси и да се получат отговори с данни и резултати от вече извършена проверка:

"Проверката е поставила едни обективни данни на масата, които няма как да няма реакция срещу тях. При такъв доклад, ако не породи някаква намеса, остава цялата отговорност у принципала на здравното заведение, т.е. у министъра. ... Диалогът, в който принципалът да убеди работещите, че е взел правилно решение, е един добър подход".

В предаването "12+3" д-р Стефан Константинов, министър на здравеопазването в първото правителство на Бойко Борисов, а от 217 до 2021 г. директор на Онкологичната болница в София, подчерта, че "Пирогов" е много тежка за управление болница със сериозни финансови проблеми:

"За да можем да кажем кой е крив, кой е прав в сегашната ситуация, ние трябва да имаме числата. Те да се анализират, защото има тънкости и детайли, които могат тотално да променят изводите, които с лекота понякога се правят".

Той изказа мнение, че в случая с УМБАЛСМ "Пирогов" става дума за сложна игра, породена от политическата ситуация:

"Имаме различниполитически партии, които са се събрали по някакъв начин и трябва да живеят заедно. Ако сравним взаимоотношенията им с една игра на карти, се търси каквато и да е карта, ако да може да цака в момента. Всъщност случаят "Пирогов" се ползва за разменна монета за много по-важни неща. Затова му се отдава такова значение".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари