Антон Дончев гостува в Русе на 20 октомври

0
Той ще се срещне със своите читатели и почитатели от 18:00 часа в заседателната зала на библиотеката
Той ще се срещне със своите читатели и почитатели от 18:00 часа в заседателната зала на библиотеката Снимка: РБ "Любен Каравелов"

 

На 20 октомври Регионална библиотека "Любен Каравелов" ще посрещне скъп гост -  Акад. Антон Дончев

Той ще се срещне със своите читатели и почитатели от 18:00 часа в заседателната зала на библиотеката. По този начин ще бъде отбелязана и неговата 90-та годишнина

Интересен факт е, че завършилият през 1953 г. юрист не устоява на порива си към перото и писаното слово. Търсенията му са насочени към Средновековието, българската държавност, византийското потисничество и борбите на народа ни срещу него, после към мрачните пет века турско иго и последиците от тях. Младият писател не се страхува да се впусне в дебрите на миналото, създавайки завладяващи саги с майсторство и зрялост. Макар че на широката публика неговите постижения на писателското поприще да се свързват със „Сказание за времето на Самуила” (1961) и най-вече с мащабното „Време разделно“ (1964), трябва да припомним, че още през 1956 г. той търси признание с дебютния си роман „Пробуждане“, който е написан в съавторство с Димитър Мантов. Сагата разказва за смутните и тревожни времена около въстанието на Асен и Петър. Първото издание на книгата е от същата 1956 г. и е достъпно във фонда на библиотеката за всеки любопитен и обичащ историята читател.

Библиотеката  кани русенци на 20 октомври за среща с живия класик, хуманист и родолюбец Антон Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари