Антикорупционният фонд откри нарушения в поръчки за изгаряне на животински отпадъци

1
БАБХ харчи десетки милиони за обезвреждане на животински отпадъци в нарушение на закона и без да осигури ограничаване на заразата, твърдят от организацията
БАБХ харчи десетки милиони за обезвреждане на животински отпадъци в нарушение на закона и без да осигури ограничаване на заразата, твърдят от организацията Снимка: Кадър YouTube

Фондация "Антикорупционен фонд" ще сезира Агенцията за държавна финансова инспекция за нередности в поръчка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за обезвреждане на животински отпадъци, съобщиха от организацията днес.

Те пуснаха и видео, подготвено от журналиста Генка Шикерова, която прави разследване по темата още преди година, но материалът не е излъчен.

В края на 2017 г. Агенцията по безопасност на храните обявява обществена поръчка за обезвреждане на животински отпадъци за три години на стойност 30 милиона лева. Поръчката е спряна след жалба на един от участниците. Тогава Агенцията преминава към т.нар. директно договаряне. От БАБХ канят само две от фирмите с мобилни инсталации (инсинератори, в които обезвреждането става чрез изгаряне при много висока температура), с които да сключи договори за обезвреждане на трупове - "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП".

Собственици на "Син кръст 2016" са Янка Николова-Лазарова и Борислав Лазаров, станал известен покрай кризата с боклука на столицата, когато той е управител на фирма-концесионер. Съдружници в "Еко БГ СЖП" са Димитър Манджуков и Димитър Димитров.

През март 2018-та са сключени първите договори на стойност 12 милиона лева. Като основно предимство при обществената поръчка е посочена мобилността на инсталациите и възможността да реагират бързо и на място при необходимост. Към края на 2018-та 12-те милиона, които агенцията е договорила за обезвреждане на трупове, са изразходвани и се прибягва до подписване на анекси, чрез които фирмите получават още близо 17.5 милиона лева.

От АКФ посочват, че от БАБХ са ги уведомили, че мобилните инсталации не са използвани за изгаряне на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете, като те се загробват. Мотивите на агенцията за безопасност на храните са, че капацитета на инсинираторите не е достатъчен, за да преработят толкова много евтаназирани прасета.

От фонда отбелязват, че на база платените количества и цената, договорена на тон с инсинераторите, излиза, че за една година те са изгорили около 20 хиляди тона трупове и други животински отпадъци или близо три пъти повече от обезвредените от екарисажите в Шумен и Варна за 2017-та година. Количество, което никога досега не е обезвреждано в България и което според експерти не е възможно да бъде обработено от инсталации с подобен капацитет.

От БАБХ отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински отпадък от момента на сключването на договора и как се контролира то с аргумента, че "липсващ надделяващ обществен интерес от разкриването на тази информация".

През 2019 г. "Син кръст 2016" и "Еко БГ СЖП" подписват нови договори за още 30 милиона лева за обезвреждане на животински отпадъци с БАБХ до края на 2020 г, се казва още в позицията на фонда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари