Сотир Цацаров разпореди спешна проверка в БАБХ

0
Повод за това е публикуваното журналистическо разследване "Война на трупове" на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд
Повод за това е публикуваното журналистическо разследване "Война на трупове" на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция по безопасност на храните.

Повод за това е публикуваното журналистическо разследване "Война на трупове" на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд. То  разкрива, че БАБХ е спряла с административни актове работата на двата действащи екарисажа в България, като същевременно е възложила договори за десетки милиони левове на две фирми с общо 3 мобилни инсинератора, с много по-малък капацитет за унищожаване на биологични отпадъци, информира NOVA.

Въпросните дружества по документи са унищожили рекордни количества животински трупове през миналата година. Липсват обаче данни мобилните исинератори да са използвани за изгарянето на животните умрели, при която и да е от епидемиите в България през последните години – от чумата по овцете и козите, през птичия грип, до африканската чума по свинете. Вместо това животинските трупове се загробват, въпреки че от БАБХ признават, че този подход крие екологични рискове.

В хода на проверката на прокуратурата от ръководството на агенцията ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена през 2017 г.

Също и договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г., както и всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент.

Прокуратурата ще изиска и документи за всички плащания,извършени от възложителя по договорите и анексите (БАБХ), на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци.

Ще се търсят документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане.

От държавното обвинение ще изискат данни за капацитета на инсталациите - мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители, както и за конкретните преработени количества от тях по време и място.

Ще бъде събрана и информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка.

Прокуратурата ще провери всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта африканска чума по свинете, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари