Анти-ковидните мерки у нас се прилагат по най-сбърканата логика

1
Свидетели сме на отчайващи властови непрофесионализъм и мениджърска неспособност
Свидетели сме на отчайващи властови непрофесионализъм и мениджърска неспособност

Отново, за има-няма стотен път ще напиша, че колкото и важни и тежки сами по себе си да са анти-ковидните мерки у нас, далеч по-разрушителен от тях са начинът и сбърканата логика, по които те биват въвеждани и отменяни!

Първо, това става в резултат на отчайващи властови непрофесионализъм и мениджърска неспособност. Но подобен системен и ценностен дефект е присъщ изобщо на тази власт. Аз живях 33 години при соца и ще станат 33 години при след-соца и не помня досега толкова много некомпетентни хора да са заемали толкова високи управленски позиции за толкова дълъг период. Тази власт е еманация на некомпетентността. Тя ще служи в близките десетилетия като нарицателно за некомпетентност.

Второ, това става не по пряко свързани със и следващи от ритмиката на разпространението на вируса решения, а поради емоционалното състояние и капризите и комплексите на Човека Първо лице, Единствено число в държавата. Ние сме от десетилетие заложници на всички индивидуални слабости и дефицити на този човек, той си прави с нас каквото поиска, управлява импулсивно и първосигнално, воден от вътрешния глас на нарцисизма си и следващ кънтящите в съзнанието му позивни на неговото его.

Трето, това става с разяждащи смисъла, същността и съдържанието на мерките откровени политически изгоди и неприкрита до агресивна демонстрация партийна корист. Важни са не тенденциите в разпространението на вируса, а политическият кяр и рейтинговият келепир. В името на тези кяр и келепир властта е готова да спре внезапно и най-разумните ограничения, възпиращи вируса и да отприщи и най-безумните свободни, отпускащи края на вируса.

И четвърто, това се прави със зашеметяваща до пълен абсурд непоследователност, която кара мнозина да търсят смайващи и цинични изгоди на властта от колкото се може по-ескалиращо разпространение на вируса, от колкото се може повече щети, които той нанася, от колкото се може по-стресирано и по-паникьосано народонаселение, от колкото се може по-изолирани, изнемогващи, апатични и атомизирани, блуждаещи и заблуждавани индивиди. Няма други рационални обяснения на тази ирационална непоследователност освен болезненото и мнително подозрение, че тези властници печелят сериозно от всичко, което правят и не правят в пандемията, че за тях и пандемията е бизнес as usual, че за тях е толкова изгодно вирусът да се вихри дълго и сериозно на принципа Колкото повече - толкова повече, че, както казва мой приятел, и да нямаше ковид те сигурно щяха да го измислят, защото са ненадминати виртуози да измислят печеливши схеми, чрез които да въртят на ускоряващи се обороти простичката спирала:

Власт - Пари - Власт прим - Пари прим...

Николай Слатински

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари