Антъни Блинкън направи изненадващата визита в Ирак

0
Посещението на Блинкън в Багдад не беше оповестено предварително от съображения за сигурност
Посещението на Блинкън в Багдад не беше оповестено предварително от съображения за сигурност Снимка: Jonathan Ernst / Pool via АР / БТА

Посещението на Блинкън в Багдад не беше оповестено предварително от съображения за сигурност

След посещението си на Западния бряг ръководителят на американската дипломация Антъни Блинкън направи днес изненадваща визита в Багдад, където обсъди с иракския министър-председател Мохамед Шия ас Судани рисковете от удължаване на войната между Израел и палестинското движение "Хамас", предаде Франс прес.

Посещението на Блинкън в Ирак, обявено от канцеларията на иракския министър-председател, не беше оповестено предварително от съображения за сигурност. То идва в момент, в който от началото на войната между Израел и "Хамас", започнала на 7 октомври с безпрецедентно нападение на "Хамас" на израелска територия, ракетни и безпилотни нападения са насочени срещу иракски бази, в които са разположени американски войски и войски от международната антиджихадистка коалиция.

Вашингтон обвинява Иран, че е замесен в тези нападения, които са насочени и срещу американските войски в съседна Сирия. Повечето от нападенията бяха заявени от група, наречена "Ислямска съпротива в Ирак", в канали в "Телеграм", свързани с иракски фракции, близки до Иран.Според данни на Пентагона от петък, между 17 октомври и 3 ноември са извършени около 17 нападения в Ирак и 12 в Сирия. В Ирак са разположени около 2500 американски войници. Тяхната мисия е да съветват иракските си колеги в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Судани осъди нападенията и увери, че се провеждат "разследвания" за установяване на извършителите. Блинкън нарече днес нападенията "абсолютно неприемливи".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    гражданин
    Иракски Кюрдистан ли ще прави Блинкен?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари