Аномалия в COVID данните в информационния портал

0
От 3 дни броят на заразените медици намалява
От 3 дни броят на заразените медици намалява Видео: БНТ

Може ли да се манипулират данните

В 9 области в страната днес няма регистриран нито един нов случай на COVID-19 за последното денонощие.

Наблюдава се обаче една аномалия в данните в информационния портал - от три дни общият брой на заразените медици, регистрирани от началото на епидемията, намалява, алармира БНТ.

Може ли да се манипулират данните в информационния портал? Вече сме свикнали, че по празници и почивни дни традиционно статистиката не е точна, като това постепенно се коригира през седмицата.

Но за пръв път в три поредни дни общият брой на заразените медици от началото на епидемията намалява. На 23-ти - с двама, на 24-ти и 25-ти - с по един. Това означава, че медици, вписани веднъж като положителни за вируса, са изтрити от системата. Изпратихме запитване до здравното министерство на какво се дължи този феномен.

В отговор до телевизията те обясняват, че е обновена информацията за професията на тези хора - най-вероятно заради разминаване в първоначално подадената. Но те не отпадат от общия брой заразени. Така се оказва, че в три поредни дни е допусната такава грешка.

Данните показват, че вчера в столицата са открити само трима носители на вируса.

За последно това се е случвало на 15 юни миналата година. Вчера и днес заразените в страната са по 81 души. Двуцифрено число на положителните тестове е имало в началото на октомври.

Само три пъти през май сме минавали 1000 случая на ден, което все пак е показателно за хода на епидемията. По данни на Центъра по заразни и паразитни болести обаче четири области все още са в червената зона - Видин, Габрово, Монтана и Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари