Ангелов: Ваксината на „Астра Зенека“ няма да се прилага на жени под 60 години

0
Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов
Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов Снимка: БГНЕС / Архив

След заседанието на Националния ваксинационен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дават пресконференция за решенията за ваксинация с "Астра Зенека".

Ангелов обяви, че Ваксинационният щаб е взел следните решения, предава БНТ:

1. Ваксината на "Астра Зенека" няма да се прилага при жени под 65 -годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромоцитопения.

2. Всички лица, получили първа доза от ваксината на "Астра Зенека", които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

3. Лицата, които са ваксинирани с първа доза с ваксината и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на "Пфайзер" - не по-рано от 84 дни от първата доза на "Астра Зенека". Тогава ваксинацията ще се счита за завършена.

4. При лица, заболели от Ковид след прилагане на първа доза от ваксината, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца, след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

5. Преболедували от Ковид-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Хората, които не желаят втора доза, няма да получат сертификат за ваксиниране, уточни Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

На плажа, два шезлонга и чадър са 100 лева. Не са скъпи. И в ИКЕА са толкова…

Харесай Дунавмост във Фейсбук