Ангелкова ще тълкува закона да се връщат ли пари от екскурзии заради коронавируса

0
Повечето туристически фирми не са склонни да върнат напълно платените вече пари за екскурзии и почивки
Повечето туристически фирми не са склонни да върнат напълно платените вече пари за екскурзии и почивки Снимка: БГНЕС

Министерството на туризма подготвя указания за това как да се постъпи с туристите, които имат резервации за екскурзии в Италия, които скоро предстоят.

Това обяви ресорният министър Николина Ангелкова след среща с туроператори заради появата на коронавируса в Италия, пише Дневник.

Туроператорите са съобщили, че много туристи предпочитат да си получат парите за екскурзиите и да не пътуват в тази ситуация. Да не се пътува до Италия препоръча преди ден и Министерството на външните работи. Въпреки това повечето туристически фирми не са склонни да върнат напълно платените вече пари. В договорите, които се подписват при покупка на туристически пакет, са упоменати сроковете и процента от платените суми, които се връщат на туристите при отказ от пътуването. Обичайно пълната сума може да бъде върната, ако остават поне 6 месеца до пътуването. За отказ при по-кратки срокове се дължи неустойка.

В Закона за туризма има текст, който дава възможност на туристите да се откажат от пътуването и да си получат платените суми при извънредни обстоятелства.

В член 89 се казва: Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване, в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията. Следващ текст посочва, че в тези случаи не се полага допълнително обезщетение, а се възстановяват направените плащания.

Днес след срещата министърът на туризма, цитирана от БТА, обясни, че при обявено форсмажорно обстоятелство всеки, който е предприел организирано пътуване в чужбина и се е отказал от него, може да разчита да му бъдат възстановени средствата, както е предвидено в Закона за туризма. С уточнението, че това ще се случи, ако обстоятелството е налично към периода, в който ще бъде почивката.

В момента обаче министерството тълкува какво точно е "непредвидено обстоятелство".

"Предполагам, че, когато става въпрос за Италия, където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени", каза Ангелкова и съобщи, че до края на деня ще стане известно тълкуванието на "непредвидено обстоятелство".

Ситуацията е доста тревожна и тежка за туризма не само за България, а и за целия свят, коментира Ангелкова. Тя напомни, че Италия е един от основните пазари за България, като през 2019 г. над 250 хил. българи са посетили Италия, а около 156 хил. италианци - България.

Туроператорите са притеснени заради ефекта върху бизнеса им от провалянето на пътувания. В допълнение те вече са направили разходи за резервации за хотели и други, преди да започне самото пътуване, и ще понесат щети, ако се наложи да върнат всички платени суми на туристите.

По данни на туроператорите около 10 хил. българи са с планирани резервации в Италия до края на юни.

Очаква се на страниците на Министерството на туризма и на Комисията за защита на потребителите да бъдат подготвени общи указания за пътуванията заради усложнената ситуация.

Министерството не може да задължи туроператорите да връщат пари, коментират представители на бизнеса. Затова тълкуването на министерството реално няма практическа стойност и всяка фирма сама ще прецени как да постъпи.

В други страни има фондове, които компенсират туристите при такива форсмажорни обстоятелства. Тогава клиентите на туристическите агенции си получават направените плащания от тези фондове, а бизнесът не се налага да плаща със свои пари разходите на туристите. В България такъв фонд няма, нито по време на срещите преди седмица и на днешната е обсъждано създаването му.

Свидна Динева, управител на "Лоял травел" и член на управителния съвет на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции (АБТТА), обясни пред "Дневник", че компаниите правят авансови плащания за самолетни билети, нощувки в хотелите, за автобус, ако пътуването е такова. "Ние вече сме направили разходи още преди да обявим дадена програма за пътуване, а не че не искаме да връщаме пари", посочи тя.

Коментира, че никой от колегите й не би предприел рисково пътуване, но всеки търговец си преценява.

Всява се излишна паника, смятат представителите на бизнеса. Това са споделили и на срещата в Министерството на туризма. Според участници в нея представителите на държавните институции трябва да изказват само компетентни мнения и изразяваните становища трябва да са с ясни послания. Дават примери с указанията на Министерството на образованието да не се организират пътувания на ученици, при положение че парите са предплатени, а границата на страната не е затворена. В допълнение само в Китай има обявена висока степен на опасност от зараза, за други държави, включително и Италия, няма подобно известие.

Туроператорите припомнят, че всеки турист е подписал договор и в общия случай неустойката при отказ до 2 месеца преди пътуването е 10% от цената, а с наближаването на датата процентът силно се завишава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари