300 000 българи търсят парите си за провалени пътувания от март до юни

1
​Кабинетът обсъжда целеви кредити за туроператори, за да връщат средствата на клиентите
​Кабинетът обсъжда целеви кредити за туроператори, за да връщат средствата на клиентите Видео: NOVA

Около 300 000 българи са предплатили изцяло или частично провалени заради коронавируса екскурзии и почивки в чужбина за периода от март до юни.

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на туризма Николина Ангелкова

За пореден път министърът на туризма препоръча клиентите на туроператорите вместо да искат пари, да вземат ваучери с валидност до 24 месеца като компенсация за провалената почивка.

Хората имат право да поискат възстановяване на платените суми един месец след изтичане на извънредното положение - засега това означа от 13 юни. Но за много фирми от бранша това няма да е достатъчна отсрочка. 

За да се помогне на туроператорите, които вече са използвали средствата на клиентите си за покупка на самолетни билети и хотелски резервации, се обсъжда осигуряване на специфична кредитна линия с дълъг гратисен период, която те да използват целево - за издължаване към клиентите, съобщи Ангелкова. 

В момента ресорното министерство събира информация от туроператорите колко от техните клиенти настояват за възстановяване на средствата и колко са се съгласили да вземат ваучери за почивка или екскурзия в по-добри времена. "Искаме данните, за да имаме представа каква е сумата, която подлежи на възстановяване. Задълженията на отделните компании са търговска информация, която ние няма как да знаем. Не може да хвърляме цифри във въздуха", каза Ангелкова.

Министърът на туризма изрази надежда, че летният сезон няма да бъде напълно провален заради COVID-19. Тя припомни думите на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от сряда: "Не бързайте да отлагате почивките за юли и август". И заяви: "Вярвам, че ще имаме късен летен сезон".

По повод проблема с предсрочно прекратените застраховки "Отговорност на туроператора", Ангелкова увери, че това са единични случаи само на един застраховател. Както стана ясно преди седмица, "Армеец" извести свои клиенти туроператори, че едностранно прекратява договорите с тях. Проблемът е, че без тази задължителна застраховка туроператорите губят лицензите си. Ангелкова обясни, че от "Армеец" били предприели тази стъпка само към някои свои клиенти по преценка на тяхното финансово състояние. "Другите застрахователи потвърдиха, че ще сключат договори с въпросните компании", увери Ангелкова. 

Друга спасителна мярка за сектор Туризъм е финансиране от неизползвани средства по европрограми. "Получихме одобрение на ЕК част от средствата, които ще се пренасочат от действащи оперативни програми заради коронавируса , да бъдат насочени целево към сектора. Става дума за 25 хиляди евро безвъзмездно финансиране", обясни Ангелкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари