Ангел Русев: Гледам към световната титла

1
Русенецът стана европейски шампион по вдигане на тежести при юношите в категория до 55 килограма на Европейското първенство
Русенецът стана европейски шампион по вдигане на тежести при юношите в категория до 55 килограма на Европейското първенство

Русенецът Ангел Русев стана европейски шампион по вдигане на тежести при юношите в категория до 55 килограма на Европейското първенство по вдигане на тежести за юноши и девойки до 20 и 23 години, което се провежда в Букурещ.

18-годишният възпитаникът на треньорите Кръстина и Радослав Атанасови в ТСК - Русе завоюва два златни и един бронзов медали – той взе златото в двубоя с 243 кг и в изтласкването със 136 кг, а в изхвърлянето е трети с постижение от 107 кг.

„Чувствам се много добре като шампион, щастлив съм. За мен предизвикателство нямаше, състезанието беше просто част от подготовката ми за повече опит. В началото на годината започнахме доста добре, но преди световното имах контузия на китката и тази контузия доведе до месец и половина нетрениране. За европейското имах две седмици подготовка. Очакванията бяха да се приближим в изхвърлянето близо до медалите и в тласкането да ги бием в двубоя и ги бихме. Следващото, което ми предстои, е световното за юноши, имам и европейско за мъже догодина. За световното за юноши целта ми е световен шампион, за мъжете – може би медал“, сподели шампионът, цитиран от Русе Медиа.

Треньорите му също са доволни от успеха, който е бил очакван. „В интерес на истината не че беше лесна за постигане титлата, но той с лекота стана първи. Беше видимо, осезаемо най-силен от всички състезатели, съответно си постигна първото място, справи се идеално“, сподели Кръстина Атанасова.

Радослав Атанасов, който е и помощник-треньор в националния отбор, коментира, че са имали леки притеснения заради контузията на Ангел.

„Заради това не рискувахме на по-големи тежести, особено в изхвърлянето, гледахме да се доближим максимално в първото упражнение до съперниците, защото знаехме, че второто упражнение то е наше и там ще ги размажем. Досега той беше в малката категория, неолимпийската, до 55 кг. Сега ще му е трудно за обработване на килограми за горна категория, по-бавно ще станат нещата с постижения, с по-големи резултати. Така че искаме да минем стъпка по стъпка по пътя за олимпиадата догодина. Ако не е тази олимпиада, другата задължително“, каза наставникът.

Ангел бе посрещнат като шампион официално в залата по щанги на ТСК - Русе от министъра на спорта Красен Кралев, който обеща да съдейства и да се осигури финансиране за основен ремонт на залата.

„Момчетата заслужават, голям клуб сте, полагате усилия, като защитавате честта на България и България трябва да се погрижи за вас малко, не може така. Пак че в тези условия успявате да правите щангисти на световно ниво, само поздравления!“, заяви министър Кралев.

Президентът на клуба по щанги д-р Кирил Панайотов сподели, че спортът се развива не само в тази зала, а и по училищата, където има изградени и оборудвани помещения за трениране на вдигане на тежести. Той също изрази удовлетворението си от успеха на Ангел Русев, който е една от най-големите надежди в българските щанги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари