Ангел Кунчев: Взимаме проби от 116 места по Черноморието

1
Плажуващите могат да се къпят спокойно, посочи експертът
Плажуващите могат да се къпят спокойно, посочи експертът Видео: NOVA

Плажуващите могат да се къпят спокойно, посочи експертът

През изминалата седмица спорът чисто ли е българското море предизвика полярни мнения сред туристи, институциите и бранша. Причината изследване на Асоциация активни потребители и учени от Софийския университет, което показа притеснителни данни за замърсяване на 7 плажа.

„През годините не сме преставали да вършим работата си, да изследваме водата по местата за къпане. Това е една отговорна задача, взимаме проби от 116 места по Черноморието и то минимум 16 пъти за сезон, за да можем да класифицираме един плаж като отличен, задоволителен или незадоволителен”. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев, цитиран от NOVA.

Той посочи, че няма рискове за плажуващите. „На 21-23 август бяха взети последните проби от всички плажове в Бургаска област. Единствено на Попския плаж и на Северния плаж на Китен така нареченият "Лиман" има малко раздвижване, но показателите са много далеч от тези, които бяха съобщени от "Активни потребители". Това не ги прави негодни за къпане", посочи още той.

"В понеделник ново пробовземане, включително на тези по-рискови места и то заедно с представители на учавстващите в проекта учени от Софийския университет, за да се убедят, че Районната здравна инспекция работи по въпроса така, както трябва и в изпълнение на критериите", допълни Кунчев.

"Нека гражданите спокойно да ползват всички плажове. Ако има отклонения, реагираме веднага. Правили сме го през годините, забранявали сме къпането на определени плажове, но тогава, когато има сигурни данни за това", каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари