Андрей Новаков: Да паднат границите между България и Румъния

5
Не е ненормално между две държави членки на Европейския съюз да има митнически и граничен контрол, подчерта евродепутатът Новаков
Не е ненормално между две държави членки на Европейския съюз да има митнически и граничен контрол, подчерта евродепутатът Новаков Снимка: Facebook

Не е ненормално между две държави членки на Европейския съюз да има митнически и граничен контрол, подчерта евродепутатът Новаков

България и Румъния да отворят общата си граница за свободно преминаване от 1 януари. Такова предложение се обсъжда в двете държави, които в началото на декември получиха отказ за присъединяване към Шенгенското пространство, предаде Дарик Радио.

За идеята съобщи българският евродепутат от ГЕРБ / ЕНП Андрей Новаков:

"Не е ненормално между две държави членки на Европейския съюз да има митнически и граничен контрол, който да създава двудневни опашки и от двете страни. Подкрепата, която получаваме от общински съвети и от двете страни на границата, ми дава увереност, че хората са готови на тази крачка. България и Румъния могат да премахнат границата помежду си и това няма да противоречи на правилата в ЕС. Ние не нарушаваме шенгенското споразумение, защото не сме част от него, ако премахнем ограничението на границите. Ние не спираме да пазим външните граници на Европейския съюз, не нарушаваме и договорите за функциониране на Европейския съюз. Отказвам да приема, че има как да пътуваш между Страсбург и Кел с трамвай и на едната спирка да си във Франция, а на другата спирка да си в Германия. В същото време ние да не можем да постигнем това нашите камиони да не стоят в жега и студ по два дни на границата, при положение че не излизат от Европейския съюз" - каза евродепутатът, като допълни, че ще поиска тази точка да бъде вкарана в дневния ред на заседанията на българската делегация още през януари.

Пред български медии Андрей Новаков коментира някои идеи за развитие на европейската пътна карта, като заяви, че ще подкрепи проекта на румънската страна за прокарването на канал от Букурещ до река Дунав с очакването, че техните евродепутати ще окажат подкрепата да се заговори за един стар български проект, засекретен до скоро, който предвижда воден канал между Русе и Върна и първият етап на който, Варненското езеро, е факт. Той ще съкрати пътя на товарите, ще превърне градовете по трасето в пристанищни, ще служи за напояване и произвдство на енергия. Затова е важно, на този етап, поне да се заговори за него.

Български евродепутати ще настояват в европейската пътна карта да бъде включена и магистралата, свързваща София, Скопие и Дурас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари