Анатоли Станев разговаря с президента на приема по случай 3-ти март

0
Областният управител на Русе присъства на тържествена заря-проверка в София
Областният управител на Русе присъства на тържествена заря-проверка в София Снимка: Областна администрация - Русе

Представители на Областната администрация положиха цветя пред паметника на Шипка

Областният управител на Русе Анатоли Станев присъства на тържествена заря-проверка в София по случай 145-ата годишнина от Освобождението на България.

Кулминацията на тържествата беше късно в петък вечер на площад „Народно събрание“. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие почетния строй на представителните части на армията, а след това произнесе и слово. Начело на знамената светини бе Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме. С едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на загиналите за свободата на родината. Последваха химнът и тържествената проверка-заря.

По-късно Станев присъства и на официален прием по случай Националния ни празник – 3-ти март. Там Станев разговаря с президента Радев относно необходимостта от реализиране на стратегически инфраструктурни проекти в Русенско. Сред тях са най-вече изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, както и на магистралата между Русе и Велико Търново. Областният управител отбеляза, че в рамките на мандата и правомощията си ще работи приоритетно по тези теми, както и по въпросите, вълнуващи жителите на областта. В приветствието си към присъстващите на приема, който се проведе в Концертната зала на Централния военния клуб, държавният глава посочи, че в тревожни времена от нашата съвест и отговорност пред народа зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите и каза, че трети март ознаменува освобождението на България, бленувано от поколения българи, водили вековни борби за свобода и независимост, за справедлив и достоен живот. „Симеон Радев пише, че свободата е трайна не когато слиза до народите, а когато народите се издигат до нея. Тази вечер сред нас са част от строителите на съвременна България. Позволете ми да се обърна с думи на благодарност към всеки от Вас за усилията, които полага страната ни да живее в мир, да просперира и да крепне духом. Живеем в сложни и тревожни времена и от нашата съвест и отговорност пред народа ни зависи да опазим свободата, европейския път и мирния живот на българите“, каза Радев. „Особено удоволствие за мен е, че сред нас тази вечер са и ръководителите на дипломатическите мисии, към които се обръщам с думи на благодарност за доверието и подкрепата. Водени от общи предизвикателства, вярвам, че ще продължим да работим все така заедно и отговорено за по-мирен, по-силен, по-справедлив и хуманен свят, за да сбъднем завета на един от големите български революционери - Гоце Делчев, който беше казал, че разбира бъдещето на света единствено като поле за културно съревнование между народите“, допълни още президентът.

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на руския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес за втора година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха Родината ни. Това е и наша болка. Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят и нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник“, с тези думи президентът Радев се обърна към присъстващите на тържествената заря-проверка и спомена, че преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на Нова България. Стожерите на тази Нова България бяха просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония. „Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки. Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се опитват да превръщат чистата и свята република на Апостола в безотговорен политически театър, а театъра в политика“, допълни той.

Войната с миналото е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката. Тя е идентичност, опит и вдъхновение. Някога възрожденци, будители опълченци, строители на съвременна България възкресиха Родината. Те пишеха История. Наш дълг е да я опазим от безродници и осквернители. Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме. Нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България. Затова днес отдаваме почит на нашите национални герои, на войните от армията на царя-Освободител и на всички онези, които век и половина градиха и бранеха България“, заяви също Радев и благодари на всички, които отстояват историческата истина.

По-рано през петъчния ден представители на администрацията на областния управител на Русе Анатоли Станев положиха цветя пред Паметника на свободата на връх Св. Никола. Там приветствие към народа отправи министър-председателят Гълъб Донев. „Българската свобода има свой връх и той се нарича Шипка. Всяка педя земя тук разказва драматичната история на българската свобода, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни постъпки. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм – с вяра в сърцето, смело, но тихо, защото под нозете ни стоят костите на опълченците, които през август 1877-ма година бранеха този връх до последен дъх. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които изправени пред избора „Свобода или смърт?“, избраха България. Помним и никога няма да забравим хилядите воини, които в Руско-турската освободителна за нас война отдадоха живота си за нашата свобода“, заяви премиерът Донев и посочи, че е убеден, че всеки стигнал до върха е воден от родолюбиви чувства и добри помисли. „Щом сте тук, значи България е в сърцето Ви. Да носиш България в ума и в сърцето си не е отживелица. И днес Родината ни има нужда от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа, които ще се отрекат и ще загърбят личните си интереси и стремежи и ще се отдадат на общонационалната кауза за свободна, независима и силна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка“, каза министър-председателят. „Шипка е онзи национален блян за освобождението и обединението ни като народ. Връх Шипка и днес ни обединява и ни напътства в посоката, в която трябва да поемем, за да постигнем общонационалната ни цел. Връх Шипка е онзи връх, от който най-добре се виждат идните български дни, където бъдещето ни зависи от усилията ни да застанем един до друг и да определим общата посока на развитието ни като общество, да начертаем пътя – справедлив и честен, по който да поемем заедно, за да постигнем общонационалната ни цел. Няма някой, който да отрече, че имаме една обща национална цел и това е България, в която да остават децата ни, България, в която да живеят децата ни, България, която да избират децата ни“, каза още премиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До Мунчо
    След кои избори обаче?Той трябваше да си е тръгнал още ИТН като излязоха, ама гледай ко става-лъже,маже,суче,че уж работи и стои!По таз логика сигурно ще помага на ИТН за изборите,нали уж служебен пък стои само той всички други областни ги уволниха?!?!Някой може ли да обясни това...няма ли медии, гражданско общество в Русе???
  • 7
    7
    По протокол
    Хахахахах...Това е традиционен прием!Поканени са всички областни управители и въобще не е разговарял-на снимката са увековечени 20-те секунди с президента!Егати манипулациите, егати чудото!🤦‍♂️😡Хептен за балъци ни взе този човек!
  • 6
    6
    Oxigen
    Дишайте,дишайте с пълни гърди,дишайте.На баня в Русенски Лом.Бели влизате,розови излизате.Риба от района на КТМ. Сутрешна ведрина по "Липник и Е-75 до Мартен". Всеки ден да е спортен полуден.За здраве и късмет на Русенци да им е берекет.
  • 0
    5
    До Христо
    Не,не,не е.е..... следи изкъсо за ЕГОЛОГИЯТА и ЕКОЛОГИЯТА в периметъра от Мототехника до Дунав Мост и района по булевард Тутракан.Следи как никне тревата и е "Винаги Готов" с домашното.
  • 2
    4
    Христо
    Взема си заплатата Анатоли предложен от ИТН и за нищо не отговаря.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари