Анатоли Станев отличи двама русенци за приноса им към културното развитие на града

0
Отличените са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов
Отличените са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов Снимка: Областна администрация - Русе

Отличените са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов

Двама русенци бяха отличени с грамота на областния управител Анатоли Станев за приноса им към културното развитие на града и региона.

Това са Теодора Бакърджиева и Иван Хаджииванов. Отличията им бяха връчени късно вчера вечерта от главния секретар на ВиК Асоциацията към Областната администрация Пламен Спасов по време на представянето на единайсетата по ред самостоятелна книга на Теодора Бакърджиева „Памет за Винарови“.

Припомняме, че тя има над 35 години трудов стаж в Регионалния исторически музей, като нейните изследвания са концентрирани върху османския период от историята на Русе, който тя счита за много благодатен за анализ. Преди всичко Бакърджиева е един отличен краевед, но и много добър преводач от османски на български език. Книгата, която съдържа над 440 страници, става факт след близо 3-годишно проучване и изследване на наследниците на София Малчооглу и Никола Шарапчията. „Радвам се, че успях да стигна до корените на фамилия Винарови в периода около края на 18 век. За мен това са достойни хора, борци за църковна независимост, независимо образование и духовно самоопределение“, коментира Теодора Бакърджиева, която е съавтор заедно с вече покойния си колега Стоян Йорданов и на две други книги отново на историческа тематика, касаеща Русе.

Грамотата от Анатоли Станев, присъдена на Иван Хаджииванов, е за цялостния му принос към развитието на културата. Само за последните 20 години той е подпомогнал финансово и с научни консултанти издаването на 43 исторически книги за града. „Историята винаги ми е била интересна. Нашият град има много сериозна история. За съжаление не винаги тя е казвана както трябва на хората. Ако искаме да вървим напред и да успяваме, трябва да си знаем истинската история“, казва Иван Хаджииванов. Според областния управител на Русе Анатоли Станев поведението на Иван Хаджииванов е пример за чисто родолюбие.

Събитието се състоя в новооформящия се арт-център в града, намиращ се в бившия дом на семейство Стойнови на пресечката на улиците „Александровска“ и „Раковски“. Основната зала в центъра ще носи името на Георг Силаги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Румен
    Това е добра инициатива.Имаше клуб на културните дейци и имаше дейност-сега няма.
  • 4
    4
    До Русе
    Мхм..сигурно следващата стъпка е да наследи Ънътоли или пък Ша атакува Пенчо направо 🤷‍♂️Има потенциал, доказан и опит във всички направления-професионални и житейски!
  • 4
    3
    Русе
    Това не е ли Първи Частен майор - Пламен Спасов :)))))))) Браво! Браво! Браво! Надушват се .....
  • -3
    2
    Русенец
    Честито новия главен секретар на Областна администрация!Желаем много успехи на ценния и ценен нов и млад по душа и темперамент управленски кадър!
  • 4
    1
    Пламен
    Теодора Бакърджиева е добър професионалист и винаги в Русе прави положителни новини
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари