Анастасия Стойчева: През следващите седем дни ще има повече флуктуации в температурите

0
Преносът на горещите въздушни маси от Африка ще продължи и през следващите дни
Преносът на горещите въздушни маси от Африка ще продължи и през следващите дни Снимка: Dunavmost

Преносът на горещите въздушни маси от Африка ще продължи и през следващите дни

"Когато е толкова топло времето, дори 1-2 градуса понижение на температурите във височина - при смесване на две различни по характер въздушни маси, веднага води до развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, от която за кратко пада краткотраен интензивен дъжд, има гръмотевични бури. Гръмотевичните бури винаги са съпроводени с усилване на вятъра".

Това обясни пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева.

И подчерта, че това не е необичайно явление.

"Още вчера подсказахме, че в Северозападна България и на Североизток ще има такъв тип краткотрайни интензивни валежи с гръмотевични бури. Конкретното място, на което ще се развие такъв тип метеорологично явление, е обект на свръхкраткосрочната прогноза, тоест - от близките 2-3 часа. Но 24 до 48 часа по-рано може да се види, че ще има условия за такова развитие на времето".

Тя поясни, че това няма да бъде краят на бурите:

"Втората проява ще мине до края на деня - от Северозапад на Югоизток, като засегне предимно планинските райони".

Преносът на горещите въздушни маси от Африка ще продължи и през следващите дни.

"През следващите седем дни ще има повече флуктуации в температурите. Ще има дни, в които ще са малко под 40 градуса у нас, в други - ще надхвърлят 40 градуса (в средата на следващата седмица). Ще има дни, в които небето ще е без нито един облак, а при проникването на по-хладен въздух - ще има развитие на конвекция. Тъй като сме в такава гореща въздушна маса, това не може да са масови явления, а там, където за първи път влиза студеният въздух, както се случи сега със Северозападна България, или около планините".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари