Аналена Бербок призова арабските страни да работят заедно за мир в Близкия изток

0
Всички, които искат да сложат край на страданията, трябва да работят заедно сега, заяви германския външен министър
Всички, които искат да сложат край на страданията, трябва да работят заедно сега, заяви германския външен министър Снимка: Auswärtiges Amt / Facebook

Всички, които искат да сложат край на страданията, трябва да работят заедно сега, заяви германския външен министър

Германският министър на външните работи Аналена Бербок призова арабските страни да работят заедно и конструктивно за мир между Израел и палестинците на фона на новите тежки сражения в ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Всички, които искат да сложат край на страданията, трябва да работят заедно сега", заяви политикът от партията "Зелените" в Берлин. "Защото ключът към живот в мир и сигурност за израелците и палестинците също се намира в региона", добави тя.

По думите ѝ особено в часовете, в които се водят преговори за продължаване на хуманитарното примирие, "е важен тесен диалог с конструктивните и умерени арабски държави в региона".

"Ние превърнахме това в наш приоритет от самото начало и няма да се откажем от този ангажимент", каза още Бербок, като специално подчерта посредническата дейност на Катар, Египет, Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства (ОАЕ), както и на Бахрейн и Мароко.

"В ситуация, в която още една искра е достатъчна, за да подпали целия регион, Германия ще продължи да работи интензивно със своите регионални партньори, за да гарантира, че "Хамас" вече няма да има възможност отново и отново да внася в Израел терора от 7 октомври", заяви Бербок. "Така че да е възможно бъдеще за региона, в което всички държави имат право на суверенитет и да живеят в мир и сигурност", добави тя.

Бербок подчерта "незаменимата роля", която Катар играе като посредник в преговорите за хуманитарно прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците. "Благодарение на този безценен ангажимент четиринадесет израелски граждани с германски произход, включително много деца и жени, вече успяха да се върнат при семействата си от тъмните тунели на "Хамас", каза тя.

Значението на арабските страни за мира се доказва и "от силния хуманитарен ангажимент на ОАЕ и от това как непоколебимо те, Бахрейн и Мароко се придържат към мирните договори с Израел въпреки огромния контранатиск", посочи Бербок. "Защото те знаят, че това е единственият начин палестинците да имат бъдеще в условия на сигурност", добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Steve
    Какво примирие с тези диваци,избивай наред,да ги няма и на картата!
  • 3
    1
    Анал Ена
    Анал ....ена.....араби...призоваване
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари