Американски сенатор: Има основания за импийчмънт на Тръмп

2
Мисля, че президентът е извършил нарушения, уточни сенаторът
Мисля, че президентът е извършил нарушения, уточни сенаторът Снимка: AFP/Getty Images

Американският сенатор Пат Туми заяви, че според него президентът на САЩ Доналд Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, предаде Асошиейтед прес.

След щурма на Капитолия от поддръжници на президента републиканецът Туми, представляващ щата Пенсилвания в горната камара на американския Конгрес, заяви, че според него Тръмп е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт. Той обаче не каза дали би гласувал за отстраняването му от поста, ако Камарата на представителите гласува за започване на процедурата и процедурата стигне до Сената, предаде БТА.

"Едно от нещата, които ме притесняват, честно казано, е дали Камарата ще политизира напълно нещо", заяви Туми пред Фокс нюз. "Мисля, че президентът е извършил нарушения, които са основание за импийчмънт, но не знам какво ще стигне до Сената, ако изобщо нещо стигне", добави той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е правил и друг опит да убеди чиновник от Джорджия да намери нарушения на изборите в щата, предаде ТАСС, като цитира в. "Вашингтон пост".

През декември миналата година Тръмп е звънил и на ръководителя на следствената група към държавния секретар на щата. Името на чиновника не се съобщава, но президентът е опитал да го убеди, че той ще стане "национален герой", ако открие доказателства за фалшификация.

Разговорът се е състоял малко преди Коледа, когато чиновникът е проучвал твърденията за фалшификации в предградие на Атланта.

Експерти смятат, че този разговор може да се третира като възпрепятстване на правосъдието или други углавни престъпления, макар че предупреждават, че доказването им ще бъде сложно.

На 2 януари Тръмп разговаря и с държавния секретар на щата Джорджия Брад Рафенспъргър. По време на този разговор президентът е поискал от него "да намери" достатъчно гласове за промяна на резултата от изборите в щата, спечелен от Байдън.

Председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси обвини поддръжниците на президента Доналд Тръмп, щурмували Капитолия, че са избрали принадлежността си към бялата раса вместо демокрацията, предаде Асошиейтед прес.

На онлайн среща със свои избиратели от Сан Франциско демократката отправи критики срещу предимно белите поддръжници на Тръмп, щурмували Конгреса по време на заседанието за утвърждаване на победата на новоизбрания президент Джо Байдън. "За света беше откровение да види, че в нашата страна водена от този президент, за момента, има хора, които са избрали принадлежността си към бялата раса пред демокрацията", заяви Пелоси.

Възможно е Камарата на представителите да гласува още следващата седмица по нова процедура за импийчмънт на Тръмп. Идеята се ползва с масова подкрепа сред представителите на Демократическата партия.

Пелоси не съобщи дали е взела окончателно решение за започването на процедурата, но заяви, че "подстрекателството на президента на САЩ трябва и ще бъде разгледано", отбелязва АП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари