Америка се тресе от протести

0
Стрелба, ранени хора и сблъсъци белязаха шествията
Стрелба, ранени хора и сблъсъци белязаха шествията Снимка: Reuters

Америка се разтресе от масови протести срещу избирането на Доналд Тръмп за президент, съобщи Си Ен Ен.

Стрелба, ранени хора и сблъсъци белязаха шествията.

На демонстрация в Сиатъл мъж стреля и рани 5 човека, двама от които са в критично състояние. “Стрелецът първо тръгнал да се отдалечава от тълпата, а след това започнал да стреля напосоки”, съобщиха властите.

“Това не е моят президент, не днес!" и “Майната му на Тръмп!”, скандираха над 7000 разярени опоненти на милиардера по улиците на град Оукланд. Демонстрантите запалиха чучело на Тръмп, чупиха витрини на магазини, палиха кофи за боклук и замеряха с коктейли “Молотов” служителите на реда. Полицията отвърна със сълзотворен газ. 30 души са били задържани за нарушване на реда.

Лейди Гага, Мадона и Шер - пламенни поддръжнички на Хилари Клинтън, предвождаваха протеста в Ню Йорк. Пред “Тръмп Трауър” Лейди Гага носеше табела с надпис: “Любовта ще надделее над омразата на Тръмп”. Пред сградата има разположени няколко камиона с пясък, които ограждат входа и я предпазваха от гнева на тълпата.

Във Вашингтон група демонстранти издигна пред Белия дом плакати с лозунги срещу реториката на Тръмп срещу правата на гейовете и малцинствата. В центъра на Чикаго приблизително 1800 души се събраха пред “Тръмп интернешънъл хотел енд тауър”, скандирайки лозунги като “Без Тръмп! Без ККК (Ку-клукс -клан)! Без расизъм в САЩ”.

“Ужасена съм от това, което се случва в тази страна”, заяви протестиращата Адриана Ризо от Чикаго. 22-годишното момиче носеше плакат: “Насладете се на правата си, докато можете”.

Студентите от Калифорнийския университет в Бъркли пък протестираха в кампуса си. Демонстранти мятат коктейли “Молотов” по полицията, 5-има ранени при стрелба в Сиатъл. Около 300 латино ученици излязоха от клас в сряда в Лос Анджелис, за да изразят несъгласието с избирането на милиардера. Групата се настани пред кметството, където проведе кратък, но шумен митинг. Те крещяха: “Няма да живеем в страх, борете се”. Няколко протестиращи заявиха, че се страхуват, че семейството или приятелите им може да бъдат депортирани, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент.

“Всичко, което бе изградено, сега е унищожено”, заяви демонстрантът Браян Барто пред Си Ен Ен.

Стотици сгради осъмнаха с надписи “Тръмп, умри”

Демонстрации срещу Тръмп имаше в Аризона, Айова, Колорадо, Масачузетс, Бостън, Чикаго и други градове. В повечето от тях протестиращите блокираха пътища и спираха движението за часове, пише в. “Дейли мейл”.

Доналд Тръмп ще е нашият президент. Дължим му да го приемем с отворен ум и шанса да води”, каза пък Хилари Клинтън в реч, с която призна своята загуба на президентските избори в САЩ. Кандидатка на демократите призна, че това не е резултатът, който тя и поддръжниците са искали, съобщи Ройтерс.

Тя изрази съжаление, че не е станала първата жена президент в историята на САЩ. “Зная обаче, че страната ще има някой ден жена президент”, допълни Клинтън. Бившата първа дама каза още, че предложила та Тръмп да работят заедно, когато му се обадила да го поздрави за победата. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари