Ало-измамниците вече лъжат жертвите си право в очите

1
Прилагат новите си схеми край болници, гари и пазари
Прилагат новите си схеми край болници, гари и пазари

Измамниците измислиха нов метод да обират пенсионери.

Освен да лъжат по телефона, мошениците причакват възрастни хора край автогари. Уговаряли баби и дядовци от селата в Северозапада да предадат на кметовете си поискани уж от тях стоки, за които обаче трябвало да платят, а после да си вземат парите от управниците, пише "Труд".

Според запознати схемата се върти край гари, пазари и болници. Един от авторите на тази нова измамна схема бе заловен от полицията в Монтана. Лъжите “пратка за кмета” започнали още миналата година, разказа кметът на село Громшин, община Бойчиновци Андрей Кръстев. Тогава при него дошъл местен пенсионер, който му донесъл батерия и обяснил, че му я праща от Враца негов познат, а дядото бил платил за стоката 20 лева. “Помислих, че някой си е направил лоша шега за сметка на човека и не сигнализирах в МВР!”, сподели местният управник. В началото на тази година обаче пратките за кмета на Громшин се увеличили.

Преди около месец бившата санитарка баба Петкана се прибрала от Монтана и занесла на Кръстев опакована стара платка за компютър. Пояснила, че му я праща човек от града и тя платила 20 лева вместо кмета. После пристигнал и 80-годишният дядо Георги, който пък връчил на управника пакетче с бушончета за автомобил, за които платил 80 лева. Изпращачът му казал да си вземе парите от кмета и за уверение, че не го лъже, даже му дал да говори по телефона с мъж – най- вероятно негов съучастник, представил се за кмета на Громшин.

Разбрал, че измамата придобива сериозни размери, Андрей Кръстев подал сигнал в полицията. Така се оказало, че вече има сигнали и от други села в района – Мадан, Горно Белотинци, Гаврил Геново. Според излъганите и обрани старци, човекът, който им връчвал пакетите и прибирал парите бил сравнително млад, с яке и качулка на главата.

По случая в Районното управление на МВР била образувана преписка и веднага започнало издирването на измамника. По дадените от пострадалите описания криминалисти разкрили и арестували Кирил С. (45 г.) от Монтана. Според полицаи, в началото на март той е измамил възрастен мъж от село Мадан, който платил 20 лева за батерия, уж поръчана от кмета. Най-вероятно обаче апашът е замесен и в другите удари. Кирил С. е изпечен престъпник, замесен в много кражби и измами, осъждан е и е лежал в затвора във Враца, казаха осведомени.

Изясняването на престъпната дейност на апаша продължава. За наглата измама, макар и с дребни суми, го грозят до 5 години затвор. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура в Монтана. Не е изключено обаче по същата схема край гари, пазари и болници да дебнат пенсионери и други апаши, смятат полицаите. Районните инспектори в региона са инструктирани да предупреждават възрастните хора да се пазят и да не дават по никакъв предлог пари на непознати.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари