Ало, имаш ли обхват?

1
Ало, имаш ли обхват сега, дано, ако те намеря, си сама...
Ало, имаш ли обхват сега, дано, ако те намеря, си сама...

За какво се сещате, като чуете лежерните рими на този БГ хит?

Лято, море, свалки?

Според зевзеците песничката не е нищо друго, а своеобразен химн на ало-измамниците у нас, които живеят охолно и щастливо благодарение именно на тези две условия. Жертвата им да има обхват, за да чуе сакралните: „Добър ден! Майор Деянов се обажда“ и да е сама, за да бъде убедена лесно, че като си метне златните зъби през терасата, ще отърве от каша любимия си внук например, пише Наталия Радославова в Монитор.

И ако следите полицейските хроники, ще видите, че всъщност случаите на пенсионери, захранили с десетки левове ало-измамниците, вместо да намаляват, се множат лавинообразно. Сигурно има някакво научно обяснение за този феномен, на фона на факта, че за последните няколко години в страната бяха направени стотици информационни кампании, с които да се образоват най-възрастните как да се предпазват от подобни шашми. В битката за опазване на чеизите на бабите се включиха ченгета, кметове, даскали, че дори и поповете, но ефектът е нулев.

Както се казва; „Не се гаси туй, що не гасне“. Медиите са пълни с дописки за баби, сдобили се с комат хляб срещу 5 бона или платили за несъществуващо заболяване на близък с пендарите от сватбата си. Но никой не ги чете тия неща. А дори и да ги прочете, си мисли, че другите са идиоти и на него няма как да му се случи подобно нещо. Преди време, ако помните, в подобен капан падна дори майката на един главсек на МВР, какво ли остава за останалите не толкова обучени баби?

А докато има шарани, ще има и рибари. Още повече, че чисто юридически у нас сезонът за улов на лековерни баби е така да се каже „целогодишно открит“. Нормативната рамка е толкова разтеглива, че много трудно някой ало-тарикат може да се окаже зад решетките. Просто защото мулето, прибрало кинтите на пенсионерката, се кълне, че не знае за какво става въпрос, а и не познава шефовете на схемата.

Те самите пък са непроследими, защото регистрират 300 предплатени карти на някой мургав съсед от квартала и когато ченгетата се появят на вратата му, той вдига ръце и не знае за какво става въпрос. Към тези усложнения трябва да се добави и това, че дори да има запис със СРС-та на разговорите между ало-измамника и жертвата му, няма вариант престъпникът да бъде задължен да даде т.нар. гласова проба, за да се установи негов ли е гласът на записа от бръмбарите. А ако все пак подобни бандити се озоват зад решетките заради друго престъпление, могат да въртят доходоносния си бизнес и зад решетките, като на всичко отгоре така имат и алиби.

Ще кажете – като не става със затвор, да им приберат парите на измамниците и така да ги накажат. Чудна идея – правосъдие в стил Ал Капоне. Ама в действителност не става така. Щото алоджиите не са бели якички, които да „инвестират“ припечеленото в палати, яхти, джипове, джетове... Като истински роми, те изяждат и изпиват с кеф печалбите си и най-много да вдигнат някоя незаконна къща в циганската махала. Пък имотът като е без документи, няма как да бъде продаден на търг или дори да му се направи пазарна оценка.

И докато всичко се върти в този омагьосан кръг, ало-мафията у нас изкарва по около 20 млн. лв. за петилетка, а възмездие за разплаканите и излъгани баби – няма. И докато някой не седне да помисли за сериозен пакет законодателни реформи, просто се молете, като дойде моментът да ви изтеглят в алоджийската томбола, да нямате обхват!

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари