Алексей Пампоров: Този път спасителят липсваше от обичайната изборна картина

0
Пампоров: Почти 90 000 са отишли, за да кажат – “не подкрепям никого“ - това е огромен шамар
Пампоров: Почти 90 000 са отишли, за да кажат – “не подкрепям никого“ - това е огромен шамар Снимка: Facebook

Пампоров: Почти 90 000 са отишли, за да кажат – “не подкрепям никого“ - това е огромен шамар

“На тези избори се повтарят модели, които сме наблюдавали и преди. Периодично се появяват нови партии, които обещават ред, законност и стабилност. Те стоят между 4 и 5%. Това, което липсва от обичайната картина е, спасителят“, казва в ефира на БНР доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология на БАН и допълва:

“В последните години свикнахме да търсим някой, който ще спечели с голям резултат, който е различен от всички останали. Имаше надежда, че Слави Трифонов ще донесе такава промяна, той очевидно разочарова електората си и остана много бързо извън парламента. Видяхме и “Продължаваме промяната“, че след края на мандата им не успяват да се справят добре. Това е модел, който сме гледали в НДСВ. Очаквам, че ако те се подлъжат по сегашната оферта на ГЕРБ, ще завършат точно както свършиха НДСВ след дружбата си с БСП". 

"Големият сигнал е това, че почти 90 000 са отишли, за да гласуват и да кажат – “не подкрепям никого“. Това е огромен шамар. Тези хора са станали сутринта и са отишли да гласуват, или след обяд, но са отишли до урните да гласуват и са гласували“.

“В последните 10-15 години партиите спряха да се съобразяват с местните активисти и хора. Започнаха да налагат едни и същи муцуни, които са в София в т.нар. национални съвети или централни комитети. Обикновено това са двайсетина човека, които присъстват в две листи и си гарантират влизане. Това сякаш умори хората. Има едно желание за нови лица, желание за промяна, но нови лица, на които да имат доверие. Най-големият проблем в България е липсата на доверие между хората и в институциите като цяло. Това твърдение не се основава само на резултатите от изборите, а това са дълги тенденции, които следим като доверие, включително в родители и в семейство“, посочва още той в интервюто и допълва:

“Индивидуалното оцеляване в кризите ни води до там, че сме подозрителни към всеки. Когато виждаме едни и същи хора в листите, когато знаем, че предният път те не са ни решили проблемите, се стига дотам – три пъти по-висок дял спрямо ноември за хората, които казват – “не подкрепям никого“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари