Министърът на икономиката: Най-важното в момента е да гарантираме цените на горивата в България

1
Цените на горивата у нас са най-добрите в сравнение с другите държави в ЕС, каза Богдан Богданов
Цените на горивата у нас са най-добрите в сравнение с другите държави в ЕС, каза Богдан Богданов Снимка: bTV / стоп кадър

Цените на горивата у нас са най-добрите в сравнение с другите държави в ЕС, каза Богдан Богданов

„Най-важното в момента е да гарантираме цените на горивата в България. Наблюдаваме ги ежедневно, те са най-добрите в сравнение с другите държави от ЕС“. Това заяви в сутрешния блок на bTV министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов.

„Все още вървят проверките, за да се види какво точно и как се е случвало около плащането на България за руския петрол. Когато имаме вертикално интегрирани компании, каквато е „Лукойл“, които контролират цялата верига на доставки, можем да имаме така нареченото трансферно ценообразуване, което е принципен проблем в такъв тип оператори. Ако има търговски нарушения, икономическият оператор трябва да си понесе последствията“, коментира министърът на икономиката.

Според него България вече е по подготвена от гледна точка на експерти, план и график, и сътресения не се очакват, ако дерогацията падне през март.

По повод бюджета за 2024 г. министър Богданов коментира, че това е един от най-добрите бюджети, който е правен през последните години. Той определи бюджетът като прозрачен, с добри разходи във всички сфери. Богданов изрази увереност, че дефицитът в него ще остане така, както е заложен – 3%.

По думите му правителството прави всичко възможно да привлича стратегически инвеститори в страната и даде за пример обявената през седмицата инвестиция от над 1 млрд. евро. в производство на батерии за електромобили, която ще създаде над 1000 работни места.

Икономическият министър подчерта, че правителството прави всичко възможно да овладее цената на храните у нас, като все повече търговски вериги искат да се присъединят към кампанията „Достъпно за вас“, която стартира преди месец.

Богданов обяви, че са предприети действия за възстановяване на близо 70 млн. лева без ДДС, платени авансово на фирмата подизпълнител през 2020 г. във връзка със строителството на нов правителствен комплекс. Към момента дружеството изпълнител на проекта не е възстановило авансово платените му суми, дадени за изпълнението на проект без финансова обосновка. „Те имаха срок до 4 декември да върнат част от средствата на ДКК, за да не плаща държавата и данъкоплатците и лихви за този проект. Ще продължим да изискаме по законен ред тези средства“, категоричен бе той.

Богданов заяви още, че е свалил доверието си към ръководството на Комисията за защита на потребителите и е поискал техните оставки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари