Александър Павлюк: Готвихме се за руско нашествие още от есента на 2021 година

1
Украинският офицер заяви, че още тогава е разбрал "много високата вероятност да има пълномащабна война“
Украинският офицер заяви, че още тогава е разбрал "много високата вероятност да има пълномащабна война“ Снимка: uscc.org.ua

Украинският офицер заяви, че още тогава е разбрал "много високата вероятност да има пълномащабна война“

Представители на командването на въоръжените сили на Украйна през есента на 2021 г. са отбелязали много високата вероятност Русия да започне широкомащабна военна агресия срещу страната. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк в интервю пред Радио "Свобода“, предава Агенция Фокус.

Офицерът отбеляза, че през юли 2021 г. е бил назначен за командир на операцията на Съвместните сили и след направен анализ през есента е разбрал "много високата вероятност да има пълномащабна война“.

"Все още беше трудно да се разбере нейния мащаб, но (фактът), че поне ще завладее територията на Луганска и Донецка област, беше очевиден. Тъй като ние анализирахме действията на противника, съответните му превантивни мерки, неговите разузнавателни функции, които изпълняваше на територията, по цялата линия на съприкосновение, по границата“, заяви Павлюк.

Според него е имало всички признаци, че украинските войски ще посрещнат противника не само от окупираните райони на Донецка и Луганска област от групировките на "Л/ДНР“, но и от територията на Русия.

"Затова още през есента започнахме да извършваме определени действия, за да го посрещнем успешно и да му нанесем максимално поражение. Осъзнавайки, че съотношението на силите и средствата беше и няма да бъде в наша полза, но все още нямахме опции - трябваше да оцелеем, защото цяла Украйна беше зад нас. Затова в продължение на пет месеца се готвихме да отразим пълномащабна агресия", разказа за първи път генерал-лейтенантът.

Той добави, че още през януари-февруари 2022 г. "получихме телеграми от Главно разузнавателно управление, в които се предполагаше, че такъв вариант е възможен“.

"И през месец февруари направихме всичко възможно да посрещнем противника достойно: всички позиции бяха максимално укрепени, всички възможни варианти на действие бяха изчислени, всички резерви бяха преместени - поне два пъти проведохме пълномащабна подготовка и бяха проведени много местни обучения“, посочи още Павлюк.

Офицерът отбеляза, че това е изиграло "може би решаваща роля“.

"За това, че първия ден, когато бяха поразени всички командни центрове, всички пунктове за управление, всички места, където трябва да има съсредоточаване на нашите войски и влакове, те (руските войски) удариха на празно място“, обясни той.

РБК-Украйна припомня, че след началото на мащабната инвазия в Украйна, първият "амбициозен план“ на руснаците да превземат Киев за три дни се е провалил. Битките завършиха с поражението на елитните войски на Руската федерация.

Руснаците не успяха да се придвижат поради взривяването на язовира от украинските въоръжени сили и наводнението на река Ирпен. Освен това многокилометрови колони от техника на подстъпите към Киев станаха цел за турските дронове "Байрактар“ ​​и артилерия. Без резерви руснаците се оказаха в капан, а настъпващите колони подкрепления бяха активно унищожавани от украинските въоръжени сили в Сумска и Черниговска области, припомня медията.

До 2 април 2022 г. украинските въоръжени сили си върнаха цялата Киевска и Черниговска области. На 47-ия ден от войната Сумската област е освободена. Руснаците обясниха отстъплението си като "жест на добра воля“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Ха ха
    От 15г. руснаците дават пресконференции с чужди журналисти /гледал съм пресконференция на която журналистите се смеят при изказването на Путин/, говорят с американските президенти /има изказвания с насмешка от някои от тях по въпроса/, които са на власт, тръбят по медии за спазването на споразумението да няма бази на НАТО в Украйна и т.н. Факти които не се харесват на медиите и американските подлоги. Руснаците се усетиха последните десетина години на къде отиват нещата. Украинците са знаели от самото начало. Подобни статии са смешни. Навални е жертвана американска мисирка, мъчеща се да мъти водите. Също като Хашоги, който беше убит от арабите и за който американците много тръбяха. Наложиха санкции на арабите и на принца, които после отмениха. Не е лесен живота на мисирките.
  • 7
    4
    меркел-оланд
    ние ги подготвяхме още от 2015-16 година
  • 8
    3
    Нещо не се връзва
    От редица статии се остава с впечатлението, че Украйна се е подготвяла доста активно за тази война далече преди нейното начало. Лесно може да се направи справка за броя на купените турските дронове "Байрактар“, с които спрели руското нашествие.
  • -3
    2
    До 1
    Руска диария си ти, комунистическо лайно !
  • 3
    1
    Павлюк
    Готвихме се ужким, ама накрая пак ни пръснаха задниците тия руснаци...сега чакаме да дойдат доброволци от България, на тях разчитаме да спират братушките с голи задници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари