Албания започва изграждането на бежански центрове

0
В тях ще бъдат настанени спасени в италиански води мигранти / снимката е илюстративна /
В тях ще бъдат настанени спасени в италиански води мигранти / снимката е илюстративна /

В тях ще бъдат настанени спасени в италиански води мигранти

В бившата военна база в Гядер започна изграждането на два приемни центъра за мигранти, спасени в италиански води и впоследствие прехвърлени в Албания, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

През февруари албанският парламент даде зелена светлина на спорно миграционно споразумение, подписано с Италия, което проправи пътя за изграждането на тези приемни центрове на територията на страна, която не е член на Европейския съюз (ЕС), но се надява да се присъедини.

Работата в Гядер е започнала вчера, извършва се разкопаване и подготовката на терена на входа на бившата военна база, където ще бъдат настанявани мигрантите, докато чакат отговор на молбата си за убежище. На пристанището в Шенджин ще бъде открит център за първоначален прием, в който мигрантите ще бъдат проверявани и регистрирани веднага след пристигането им на албанска земя. След това те ще бъдат прехвърляни в Гядер, където ще бъдат настанени в приемни центрове.

Проектът за застрояване на земята в Гядер включва осигуряването на инфраструктурата, необходима за осигуряване на достъп до питейна вода и други удобства за мигрантите.

Планът предвижда в единия от приемните центрове да бъдат настанявани мигранти, които отговарят на условията за международна закрила, а в другия - тези, които ще бъдат връщани обратно в страните си на произход, след като им бъде отказано убежище. Те ще получат на място те ще получават правна помощ от представители на международни организации, включително европейски, в съответствие с италианското, албанското и европейското законодателство.

Според Паулин Лукай, жител на Гядер, приемните центрове ще бъдат обградени със седемметрова стена, за да се попречи на мигрантите да ги напуснат. Очаква се те да бъдат открити на 20 май 2024 г., като ще се управляват от Италия и ще могат да приемат до 3000 мигранти едновременно.

Неправителствената организация Международен спасителен комитет (МСК) осъди споразумението като "нехуманно", а Амнести интернешънъл изрази съжаление за "неприложимото, вредно и незаконно предложение".

Въпреки това ЕС изрази интереса си към споразумението, като подчерта, че центровете ще се управляват съгласно италианското, а не албанското законодателство.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи през 2023 г. в Италия са пристигнали почти 158 000 мигранти в сравнение с около 105 000 през 2022 г. Изграждането и експлоатацията на центровете, които се оценяват на между 650 и 750 млн. евро, ще бъдат заплатени изцяло от Италия в продължение на пет години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари