Албания избра първия кабинет, който ще бъде доминиран жени

0
От 17-членния кабинет 12 ще бъдат жени
От 17-членния кабинет 12 ще бъдат жени Снимка: БГНЕС

Парламентът на Албания избра кабинет, който ще бъде доминиран жени

Това се случва за пръв път, откакто многопартийната система беше въведена преди 30 години, предаде "Ройтерс", цитирана от news.bg

След парламентарно заседание, продължило повече от 20 часа, Еди Рама беше избран за премиер за трети път след убедителната победа на изборите през април.

От 17-членния кабинет 12 ще бъдат жени.

"Битката срещу дискриминацията по пол и домашното насилие остава много отворена и далеч не е спечелена", отбеляза Рама, преди депутатите да гласуват за неговия кабинет със 77 гласа от 140.

"Все още има дискриминационни сили и отрицателна енергия, които действат днес в нашето общество в ущърб на жените и момичетата", подчерта той.

Олта Джака ще продължи да работи като външен министър, а Делина Ибрахимай, бивш началник на държавния данъчен орган, ще ръководи министерството на финансите и икономиката.

Рама каза, че борбата с престъпността и корупцията ще бъде приоритет в този трети мандат.

Новото правителство прогнозира икономически растеж от около 4% годишно след спад от 3,3% през 2020 г. в резултат на пандемията.

Албания е член на НАТО и има за цел да се присъедини към Европейския съюз един ден, но липсата на реформи и колебанията от страна на членовете на ЕС за по-голямо разширяване забавиха процеса на присъединяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари