Акция за бракониери по река Дунав

0
Бракониерски мрежи със специални куки са открити при проверки по Дунав
Бракониерски мрежи със специални куки са открити при проверки по Дунав Видео: БНТ

Бракониерски мрежи със специални куки откриха в река Дунав служителите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури заедно с Гранична полиция.

В акцията участваха и колегите им от Румъния, предава БНТ.

С катер инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури стигнаха до остров Вардим. Оказа се, че целият участък при километър 543 на река Дунав е опасан със забранени мрежи. Специалистите ги наричат "кърмаци". Струват поне 5 хиляди лева и се използват предимно за улов на есетрови риби. Той обаче е забранен в Европа вече над 10 години.

Михаил Михайлов, началник отдел „Рибарство и контрол – Централен Дунав“ в ИАРА: "Кърмаците са въжета, между 50 и 100 метра дълги, на които през 30-40 сантиметра са вързани въжета с куки, изключително остри куки. Поставят се на специални места, където моруните просто почиват по пътя, там където отиват да хвърлят хайвера и на тези куки се закачат. При закачане на една кука, тя започва да се върти, закача се на още една или две и вече няма възможност да се освободи. Основно е икономическият ефект, защото женските моруни са около 200 – 250 килограма. Количеството хайвер в тях е много голямо – между 50 до 80 килограма. На черния пазар килограма от този хайвер върви между 500 и 600 евро."

6 мрежи са иззети и при проверките в плевенска област. В район „Централен Дунав“ са проверени 14 рибари и 16 лодки.

Инспекторите от Агенцията по рибарство и аквакултури в момента следят дали се спазва и забраната за улов на щука, бяла риба и распер, а от 15 април до 30 май влиза в сила пълната забрана за риболов по река Дунав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари